V ulicích Fergusonu se připravuje Národní garda, má zklidnit nepokoje

Americké úřady posílají do Fergusonu Národní gardu. Její jednotky mají zmírnit nepokoje vyvolané smrtí 18 letého černošského mladíka, kterého před několika dny zastřelil policista. Na předměstí St. Louis tak už více než týden pokračují bouřlivé protesty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrant ve Fergusonu zpívá v blízkosti policejní hlídky

Demonstrant ve Fergusonu zpívá v blízkosti policejní hlídky | Zdroj: Reuters

Ve Fergusonu stále platí mimořádná opatření. Předešlá noc byla opět krušná, na předměstí St. Louis se sešly zhruba 400 lidí a policie proti nim opět zasahovala. Podle ní prý demonstranti házeli Molotovovy koktejly, stavěli barikády proti policistům a rabovali obchody. Jednotky proti nim nasadili slzný plyn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na předměstí Fergusonu sleduje redaktorka ČRo Lenka Kabrhelová

Situace se dnes oproti předchozím dnům změnila. Přítomnost policie je patrná, policejní auta stojí v každé boční ulici a protestujících je v ulicích o poznání méně.

Hlavním heslem protestů je ‚Spravedlnost pro Michaela Browna‘. Druhým důvodem protestů je snaha změnit situaci ve Fergusonu. Černošské obyvatelstvo tvoří zhruba 80% obyvatel města a podle všeho má dlouhodobě problém s tamní policií, ta se prý chová vůči černošské komunitě nespravedlivě a to, co se stalo, je pouze špička ledovce.

Většina protestujících chce mírumilovné protesty, několik jedinců je však ochotných používat násilí, což se nelíbí ani tamním obyvatelům.

Rodina zastřeleného mladíka si najala speciální odborníky, kteří provedou druhou pitvu a povedou nezávislé vyšetřování.

„V Brownově těle bylo šest střelných ran, dvě zasáhly hlavu. Jak uvedli experti, pouze jedna rána byla smrtelná, všechny ostatní mohl chlapec teoreticky přežít,“ dodal forenzní patolog Shawn Parcells.

Detailů, které musí vyšetřovatelé ještě zjistit, jsou desítky. Třeba to, na jakou vzdálenost policista střílel, v jakém byl zdravotním stavu, jestli užíval nějaké léky, které by mohly jeho úsudek ovlivnit.


Chtějí také vědět, v jaké poloze byl při střelbě samotný Brown. Jestli měl třeba zdvižené ruce na znamení toho, že se vzdává, nebo naopak gestikuloval. A samozřejmě také jestli se krčil, což by mohlo ospravedlnit to, proč ho policista trefil do hlavy.

Sám strážník Darren Wilson o incidentu s novináři zatím nemluví. Je teď na nařízené placené dovolené. Na Facebooku vznikl profil, který mu vyslovuje podporu. Tu mu zatím vyjádřilo přes 22 tisíc lidí.

Situace mezi černošským obyvatelstvem a policií je ve Fergusonu už delší dobu napjatá. Policie čelí velké kritice kvůli tomu, jak se v případě smrti Michaela Browna zachovala. Fergusonský policejní tým má zhruba 50 členů a jen 3 jsou černošského původu.

Samostatné vyšetřování zahájilo také americké Ministerstvo spravedlnosti.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme