Z Husákova krytu by ministerstvo dopravy chtělo udělat muzeum

Má mocné betonové zdi, dekontaminační jednotku a vede k němu několik metrů dlouhá spojovací chodba. Kryt, který měl přežít požár, bombardování a snad i atomový útok. Leží přitom v samém srdci Prahy pod budovou ministerstva dopravy. Takzvaný Husákův kryt by v budoucnu mohl být muzeem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní kryt s původnim stolem Gustáva Husáka

Podzemní kryt s původnim stolem Gustáva Husáka | Foto: Anna Königsmarková

V bludišti podzemních chodeb ministerstva dopravy, které od 50. let sloužilo jako sídlo Ústředního výboru komunistické strany, lze dojít do místa, kde je v rohu nenápadná, šedivá zamčená mříž.

„Půjdeme se podívat dovnitř,“ říká průvodce Milan Jiroušek z odboru vnitřní správy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do tzv. Husákova krytu se s mikrofonem vydala Veronika Neprašová

Odemyká a objeví se dlouhá klesající a úzká chodba. Na konci chodby jsou velké, těžké, nejspíš pancéřové dveře. Za nimi se pak otevírá překvapivě malý prostor s nízkými stropy.

Skrývá sprchový kout. V případě zamoření se totiž člověk, který do krytu vstoupil, musel napřed osprchovat a dekontaminovat.

Teprve poté mohl dál do krytu, malého, holého a zatuchlého prostoru. Teploměr v něm ukazuje 10 stupňů Celsia.

Hlavní chodba, nebo spíše předsíň krytu je vybavená samými unikátními kousky, plechovou historickou kartotékou.

Ministerstvo dopravy České republiky (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

A hlavně dobovým psacím stolem a sekretářem, který před třiceti lety stál o tři patra výše.

„To je skutečně stůl, za kterým seděl Gustáv Husák,“ říká další průvodce Zdeněk Košťál. Je na něm psací stroj a popelník.

Kryt vznikl na začátku padesátých let a byl určen nejvyššímu stranickému vedení. Z hlavního prostoru vede osm dveří, za nimi jsou malé, holé, zatuchlé místnosti.

Jestli v krytu bývalý předseda ÚV KSČ a později i prezident Československé socialistické republiky strávil alespoň hodinu, se ale neví. Veškerá dokumentace ke krytu se buď ztratila, nebo ji v srpnu 2002 zničila voda.

Do Husákova krytu se lidé běžně nedostanou, ministerstvo ho zpřístupňuje jen občas. V budoucnu by tu ale pracovníci tiskového oddělení rádi vybudovali malé muzeum.


Zvětšit mapu

mkp, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme