Ministerstvo financí zaplatilo Syndikátu novinářů 292 milionů za nedodržení smlouvy

Syndikát novinářů už dostal na účet peníze, které vysoudil na státu za nedodržení smlouvy. Soud před několika týdny pravomocně rozhodl o tom, že ministerstvo financí má profesní organizaci vyplatit celkem 292 milionů korun za to, že nepostavil syndikátu novou budovu. Novinářské sdružení chce využít jen zhodnocení z uložené částky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Začátek soudního sporu sahá až do konce 60. let. Tehdejší Svaz československých novinářů se dohodl s ministerstvem financí na tom, že na stát převede dva domy v centru Prahy a za to dostane nové sídlo. To ale nedostal, a tak spor skončil u soudu.

Po deseti letech nepříjemných tahanic ministerstvo financí ústy Radka Ležatky z tiskového odboru prohlásilo, že už se soudit nechce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zaplacení částky Syndikátu novinářů informovala Květa Moravcová

„Ministerstvo financí pravomocné rozhodnutí soudu respektuje a podávat dovolání k Nejvyššímu soudu nebude.“

Syndikát novinářů je dobrovolným profesním sdružením novinářů. Jeho členem se může stát každý aktivní novinář, ať už pracuje na stálý pracovní poměr, nebo volně spolupracuje s několika redakcemi. Člen je povinen dodržovat stanovy a především řídit se Etickým kodexem novináře.
Pramen: Syndikát novinářů

Na účet Syndikátu novinářů, současnému nástupci Svazu československých novinářů, tedy ministerstvo poslalo 191 milionů korun plus úroky, které jsou vyšší než 100 milionů.

Syndikát bude využívat zatím jen výnosy

„Nutno říci, že už dnes se na nás obracejí jak jednotlivci, tak lidi, kteří se snaží dávat dohromady nějaké mediální projekty, ale tam postupujeme velmi uvážlivě, protože jedna věc je jednorázová podpora - a jiná věc, když bychom měli něco podporovat trvale,“ řekl Radiožurnálu předseda Syndikátu novinářů Adam Černý.

Adam Černý hostem Radiožurnálu | Foto: Alžběta Švarcová

Podle něho už valná hromada organizace rozhodla o tom, že využívat bude pouze zhodnocení uložené částky.

„Je racionální užívat pouze výnos toho, co jsme dostali od státu. Ledaže by se objevila nějaká jednorázová investice. Že bychom mohli něco koupit, co by nám třeba vynášelo trvale a jistě. Ale to je, myslím, v tuhle chvíli nepravděpodobné,“ poznamenal Černý.

Jaké kluby a regionální sdružení peníze dostanou a v jaké výši, rozhodne valná hromada Syndikátu novinářů na podzim.

Květa Moravcová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme