Protipovodňová opatření v historické pevnosti mají ochránit centrum Terezína

Protipovodňová opatření v Terezíně jsou hotová. Centrum by teď mělo odolat záplavám až na úrovni těch z roku 2002, východní část města pak padesátileté vodě. Povodí Ohře vyšly práce na 136 milionů korun. Z velké části bylo využito historické opevnění města, které prošlo nutnými úpravami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z mobilních stěn v systému vojenského opevnění

Jedna z mobilních stěn v systému vojenského opevnění | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Nábřežní zdi byly rekonstruovány tak, aby splnily svou protipovodňovou funkci. Byly zde vystavěny různé objekty typu zídek, které jsou doplněny mobilním hrazením. Jsou tu i brány, vjezdy, čerpací studny,“ přibližuje generální ředitel Povodí Ohře Jiří Nedoma.

Na stavbu dohlíželi i památkáři, zajímaly je zejména použité materiály. V opevnění občas dělníci narazili na chodby nebo zařízení, o kterých nikdo nic nevěděl.

I když při loňské povodni nebylo ještě vše hotové, voda se podle ředitele terezínského závodu Povodí Ohře Pavla Egera do centra nedostala. „Bylo ušetřeno přibližně 350 milionů na škodách, které by byly způsobeny v případě, kdyby tato stavba nebyla vybudována,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o protipovodňových opatřeních v Terezíně zjišťovala redaktorka Gabriela Hauptvogelová

Nová protipovodňová opatření má i východní část Terezína. Město pak spolu s Povodím Ohře plánuje také ochranu terezínské části Kréta a obce Nové Kopisty.

Tam se místní při loňské povodni snažili zastavit vodu provizorní hliněnou hrází na poli, ta se ale protrhla. Na Krétě by teď měl vzniknout val, který dříve dva majitelé pozemků odmítali.

„Teď naopak je to v otočeném gardu, že oni tlačí nás, aby to bylo co nejdříve. Na Krétě určitě, protože tam už to jednou schváleno bylo. Horší bude, jak dopadnou Nové Kopisty,“ říká nezávislá starostka Růžena Čechová.

Pro Nové Kopisty musí Povodí Ohře nějaký typ ochrany teprve navrhnout. „Nebude to tam opravdu jednoduché, protože ani nevíme, jak to vyjde ekonomicky,“ dodává starostka.

Je totiž důležité, aby protipovodňová opatření byla levnější než to, co chrání. Terezín chce v každém případě požádat o dotaci ministerstvo zemědělství. Nemá ale na pěti až sedmiprocentní spoluúčast.

Obyvatelé Českých Kopist podle Růženy Čechové protipovodňovou ochranu stále odmítají.

V hrázích jsou kanálové vpustě a výpustě. Dá se tak regulovat průtok vody | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme