Na oslavy výročí Dne D v Normandii dorazili i Češi v historických autech

Ve tři hodiny odpoledne začne ve francouzském Ouistrehamu hlavní ceremoniál oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii, a to za účasti dvaceti hlav států. Vzpomínkové akce přilákají o takzvaném „vyloďovacím víkendu“ do Normandie až milion lidí. Jsou mezi nimi i Češi, kteří rozbalili své stany v kempech na pobřeží. Atmosférou, která vzpomínkové akce provází, jsou nadšeni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Táborové ležení Military Car Clubu Plzeň

Táborové ležení Military Car Clubu Plzeň | Foto: Jiří Hošek

Jen kousek od známého amerického vojenského hřbitova v Colleville-sur-Mer je kemp Port-en-Bessin, ve kterém si udělala základnu více než stovka členů plzeňského Military car clubu.

Děti v táboře sice mají skákací trampolínu, dávají však přednost vojenské technice.

Například jedenáctiletému Lukáši se nejvíce líbí československé pancéřové vlaky. „Zajímám se o válku. Je to hloupost, ale dá se z ní odnést dobré ponaučení,“ říká. Z filmové produkce o válce má rád snímek Zbraně pro Prahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Čechy v kempu v Normandii, kteří přijeli na oslavy 70. výročí vylodění, natáčel Jan Šmíd

Před každou z chatiček stojí džíp s českou vlajkou. Dva jely celou cestu z Plzně, zbylé přivezly celkem tři kamiony. Celý Military car club má na povel Rudolf Bajer.

„Jsme tady od neděle, projíždíme všechny pláže a snažíme se všude být, ale nemůžeme to všechno stihnout, protože je to tady krásné, obrovské. Jsou tady i veteráni - dnes jsme je potkali na Omaze,“ popisuje.

Starých aut z druhé světové války přijelo 35, lidí celkem 140. „Akci jsme plánovali už před dvěma lety, museli jsme zamlouvat místo v kempu,“ dodává Bajer.

Prezident Zeman před odletem na oslavy do Normandie děkoval veteránům

Číst článek

V kempu Portland je i Miroslav Lidinský, veterán z Afghánistánu, který v tamních bojích přišel o nohu. Americkým a britským veteránům tak trochu závidí péči, kterou jim stát věnuje. „Je určitě co dohánět. Spousta lidí, která se rozhodne jít cestou služby státu, tak potom, kdy dojde na konec, očekává víc,“ myslí si.

Členem Military car clubu je i producent a režisér Václav Marhoul, který do Normandie jezdí pravidelně.

Václav Marhoul | Foto: Václav Marhoul

„Je neuvěřitelné, jak to Francouzi dokážou slavit. Jen v průběhu boje o Normandii zemřelo přes 20 tisíc francouzských civilistů, a přesto ti lidé dodnes cítí, že Američani, Angličani a Kanaďani jim přinesli svobodu…“ poznamenává.

„Člověk nepozná vůbec společenské rozdíly mezi lidmi. Všichni jsou v uniformách, mají stejná auta, jsou dohromady z celé Evropy a není mezi nimi jakýkoli společenský nebo majetkový rozdíl. Všechno se to jakoby stírá a možná že i tohle je ten pocit, že ty lidi tady jakýmsi způsobem mládnou, že tady existuje něco jako rovnost, volnost a bratrství. Možná,“ uzavírá.

Den D zažil i Čechoameričan Leonard Jindra. Vzpomínky by raději vymazal

Číst článek

Vylodění v Normandii | Foto: Michal Jindra

Jan Šmíd, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme