Soud zamítl odvolání lihového bosse Radka Březiny proti podmínce

Krajský soud v Ostravě zamítl odvolání údajného šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny v kauze uplácení dozorce. Platí tak osmiměsíční podmíněný trest za to, že se ve vazbě pokusil uplatit dozorce za schválení mimořádné návštěvy. Březina je za mřížemi kvůli obžalobě ze stamilionových daňových úniků při obchodování s lihem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Ostravě

Krajský soud v Ostravě | Foto: Filip Jandourek

Podle rozsudku měl Radek Březina cestou do cely na chodbě nabídnout dozorci za domluvení mimořádné návštěvy 15 tisíc korun.

Březina u soudu tvrdil, že nevěděl o tom, jak se domlouvají mimořádné návštěvy, že dozorci žádný úplatek nenabízel. A hlavně, že proti němu nejsou žádné důkazy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravský krajský soud potvrdil podmíněný trest pro Radka Březinu obžalovaného z nelegálního obchodování s lihem. Ve vazbě chtěl uplatit dozorce. Případ sledoval redaktor Martin Knitl

Soud ale uvěřil dozorci, což advokát Březiny Branislav Mikuš označil jako nezákonné posouzení absolutně bez důkazů. O 15 tisících korunách se podle něj mluvilo v jiné souvislosti.

„V řízení nebyla prokázána subjektivní stránka daného trestného činu, jehož spáchání bylo mému klientovi kladeno za vinu. On vlastně nikomu nenabídl 15 tisíc za sjednání mimořádné návštěvy. Šlo o částku, která byla vynaložena za právní služby,“ uvedl.

Úplně jinak vnímá zamítnutí Březinova odvolání proti dřívějšímu rozhodnutí okresního soudu státní zástupce Alois Dlouhý. Potvrzení podmíněného trestu jsou podle něj odhalením nebezpečné korupce přímo za mřížemi.

„Jsem rád, že pokus o zkorumpování dozorce nevyšel. Někteří lidé se domnívají, že si mohou koupit každého státního zaměstnance. Ale ukázalo se, že tomu tak není,“ prohlásil.

Osmiměsíční podmíněný trest je pro Březinu pravomocný.

V případě uplácení dozorce padly už dříve dva rozsudky. Okresní soud Březinu nejdříve obžaloby zprostil, krajský soud případ vrátil a okresní soud pak změnil názor a Březina byl uznán vinným a dostal osmiměsíční podmínku. Proti rozsudku se odvolal. Soud dnes jeho odvolání zamítl jako nedůvodné.

Radek Březina čeká ve vazbě na další projednávání kauzy ukrytých obřích barelů s nezdaněným lihem. Tento soud bude pokračovat příští měsíc.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme