Krakov stáhl přihlášku na pořádání ZOH 2022. O šanci tak přišlo i Slovensko

Zimní olympijské hry se v roce 2022 zcela určitě nebudou konat v Polsku a na Slovensku. Obyvatelé Krakova ve včerejším referendu odmítli, aby se město nadále ucházelo o roli pořadatele. Krakov kandidoval s přispěním Slovenska, které mělo hostit alpské disciplíny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní středisko Jasná pod Chopkem

Zimní středisko Jasná pod Chopkem | Foto: Vojtěch Berger

Hlasovat přišlo 36 procent obyvatel jihopolského města. Skoro 70 procent z nich se vyslovilo proti tomu, aby se v Krakově a blízkém Zakopaném ve Vysokých Tatrách pořádaly zimní olympijské hry.

Celonárodní průzkumy veřejného mínění už delší dobu naznačovaly, že se názor Poláků obrací proti olympiádě, přestože ji lidé dříve podporovali. Krakov nicméně podal oficiální přihlášku a referendum uspořádal až později.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Vzhledem k tomu, že všelidové hlasování je pro krakovskou radnici závazné, město kandidaturu stáhlo. Definitivně tak padá celé slovensko-polské úsilí o pořádání zimní olympiády, slovenská kandidatura totiž byla přímo závislá na té polské.

Na Slovensku proběhl jediný, telefonický průzkum veřejného mínění. Zúčastnilo se ho jen několik stovek respondentů z okolí lyžařského střediska v Jasné pod Chopkem v Nízkých Tatrách, kde se mělo podle plánů soutěžit v alpských disciplínách. 80 procent dotázaných konání zimních olympijských her v Tatrách podpořilo.

Stížnosti ekologů

Za pořádání zimních olympijských her se zasazoval slovenský premiér Robert Fico. Ministerstvo školství teď ale pouze konstatovalo, že rozhodnutí polské strany bere na vědomí.

Projekt od počátku čelil kritice. Slovenským ekonomům byla trnem v oku především finanční nákladnost. Nechápali, proč investovat do olympijského areálu, když v zemi chybí klíčové stavby jako třeba dálnice na východ do Košic.

Ekologům zase vadilo, že by se olympiáda konala uprostřed národního parku. Vládě vyčítají, že schválila kandidaturu, aniž by měla k dispozici studii o dopadech pořádání zimních olympijských her na životní prostředí. Ekologové si proto stěžují u slovenské prokuratury i u Evropské komise.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme