Zbraně zabavené při vyšetřování mačetového útoku v Novém Boru se majitelům nevrátí

Mačety, šavle, nože a teleskopické obušky, které policie před třemi lety zabavila při vyšetřování takzvaného mačetového útoku v Novém Boru, už jejich majitelé zpět nedostanou. Pokud si proti rozhodnutí libereckého krajského soudu majitelé nepodají stížnost, budou úředně zničené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„To bylo tak strašně rychlé, to si nedokážete představit, jaký to byl mumraj," popisoval před dvěma lety u soudu útok pětice mužů na tři hosty novoborského baru jeden z napadených.

V té rychlosti podle něj nebylo vůbec možné postřehnout, kdo z útočníků měl v ruce mačetu a kdo tyč. „Předměty, kterými byla spáchaná trestná činnost, se nenašly,“ připomíná soudkyně Eva Drahotová.

Při domovních prohlídkách ale policie našla u známých a příbuzných pětice mužů, které soud nakonec poslal do vězení na 4,5 až 17,5 roku, mačety, teleskopické obušky, nože, šavle, náboje, sekáček na maso a kombinézu připomínající policejní uniformu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání soudu sledovala reportérka Ivana Bernáthová

Soudkyně při vynesení rozsudku nad pěti útočníky původně rozhodla, že má nalezené věci policie majitelům vrátit.

„Protože jsme měli za to, že jimi nebyla spáchána trestná činnost a že jsou to předměty, které mohou teoreticky být v kterékoliv jiné domácnosti," vysvětluje Drahotová.

S verdiktem však nesouhlasil státní zástupce Radim Kadlček. „Konkrétně se jedná o hrozící obavu, že by některá zbraň mohla být použita ke spáchání zločinu," upozornil.

Státní zástupce se obával použití zbraní k dalším zločinům

Vrchní soud dal státnímu zástupci za pravdu. Zbraně totiž typově odpovídaly věcem užitým při mačetovém útoku.

„A jelikož jsme vázání rozhodnutím vrchního soudu, tak jsme dnes rozhodli o tom, že jsme zabrali tyto věci. Přihlédli jsme i k trestnímu rejstříku osob, u kterých se ty věci našly," zdůvodnila soudkyně Eva Drahotová.

Pokud proti tomuto rozhodnutí nepodají majitelé stížnost, nechá je soud úředně zničit. „S výjimkou sekáčku na maso, který mají takřka všichni v domácnosti, a nábojů, pro které platí jiný režim," doplnila soudkyně.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme