U Slivice na Příbramsku znovu padly poslední výstřely druhé světové války

Výbuchy granátů a střelba z pušek se dnes rozléhaly okolím památníku Slivice nedaleko Milína na Příbramsku. Členové klubu vojenské historie z celé země tam už po patnácté připravili rekonstrukci bitvy, která před 69 lety udělala definitivní tečku za druhou světovou válkou v Evropě. Velkolepou podívanou sledovaly stovky diváků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehlídka původních terénních vozidel

Přehlídka původních terénních vozidel | Foto: Michal Trnka

Aktivně zavzpomínat na jednu z posledních bitev II. světové války na starém kontinentu přijelo k památníku Slivice kolem 200 příznivců vojenské historie. V okolí tribuny pak našly místo další stovky diváků.

Rekonstrukce bitvy připomněla poslední válečné bojové události. Zatímco skoro všude jinde byl už klid, nedaleko středočeského Milína padly z 11. na 12. května stovky vojáků. Šlo o oběti bojů v situaci, kdy se hitlerovští vojáci snažili dostat na jihozápad do amerického zajetí. Z toho sovětského měli totiž velký strach.

„Výjimečnost té bitvy spočívá také v tom, že se na ní podíleli jednak účastníci domácího hnutí odporu, dále za pomoci sovětských parašutistů, partyzánů, ale také příslušníků bolševických jednotek ROA a konečně příslušníků tří ukrajinských frontů v součinnosti s americkou armádou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na rekonstrukci bitvy u Slivice nechyběl ani reportér Michal Trnka

„Takže Slivice je v tomto zcela jedinečná,“ říká jeden z organizátorů vzpomínkového setkání a ředitel Hornického muzea v Příbrami Josef Velfl. Zatímco před 69 lety se u Milína bojovalo na desítkách kilometrů čtverečních, v sobotu odpoledne se aktéři museli vejít na pětihektarové pole.

„V těchto místech došlo pouze k jedné z epizod; kříž, který je tady nedaleko, označuje místo, kde hitlerovci, příslušníci jednotek SS, brutálně zavraždili členy rodiny Štěpánovy.“

Manévry byly i příležitostí k předvedení dobové bojové techniky, ať už šlo o tanky, kolopásové transportéry nebo samohybná děla. Třeba Jiří Sklenář přijel k památníku s obrněným automobilem M8 Greyhound známým také pod označením Chrt.

Obrněné vozidlo M8 - Greyhound, zvané Chrt | Foto: Michal Trnka

„Bylo to vyvinuté jako průzkumné vozidlo, tudíž obratné, rychlé. Nemá to dokonce ani nahoře věže, poklopy to nemá. Oni to chtěli takhle otevřené,“ popisuje obrněné vozidlo Jiří Sklenář.

Členové klubů vojenské historie spolu s dalšími organizátory chtějí na Příbramsku znovu zavzpomínat na oběti druhé světové války zase za rok.


Zvětšit mapu

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme