Občanské sdružení Nové Klapý chystá žalobu kvůli změnám v územním plánu Lovosic

Lidé z občanského sdružení Nové Klapý chtějí u soudu napadnout územní plán Lovosic na Litoměřicku. Nelíbí se jim, že město neprojednalo změnu plánu s veřejností. Problémem jsou pozemky ve čtvrti Nové Klapý, mezi kterými by mělo vyrůst truck centrum. Ústecký krajský úřad dal občanskému sdružení za pravdu, územní plán Lovosic se ale měnit nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony na dálnici (ilustrační foto)

Kamiony na dálnici (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška | Zdroj: Český rozhlas

Místním se nelíbí, že ve čtvrti Nové Klapý chce soukromý investor postavit servisní místo a myčku pro kamiony.

„Nám nevadí, že to je Volvo, nám vadí cokoliv, co je průmysl. Protože průmysl má sestupnou tendenci a nikdo z nás neví, jak dlouho tam Volvo vydrží. Co když se z něj pak stane jiná fabrika? A tu už my neovlivníme,“ říká Petr Poborský z občanského sdružení Nové Klapý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Bachorík

Se stavbou počítá lovosický územní plán. Ve stejném dokumentu je ale v Novém Klapý i možnost stavby domů. Lidé z občanského sdružení proto napadli změnu územního plánu u krajského úřadu.

„Sice došlo k určité nezákonnosti, nicméně v tuto chvíli už nebude sjednána náprava, protože je potřeba chránit práva účastníka řízení, tedy majitele pozemku,“ vysvětluje rozhodnutí krajského úřadu mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

„U změny územního plánu, která proběhla, pracoval náš pracovník podle metodiky, která byla v té době platná. Podle ní byla ta změna územního plánu nepodstatná, tudíž se nemuselo projednávat,“ upozorňuje starostka Lovosic na Litoměřicku Lenka Lízlová z ČSSD.

Firma zatím vyčkává

Lidé z občanského sdružení Nové Klapý ale svůj boj o zachování vilové čtvrti vzdát nehodlají. S právníky teď chtějí projednat žalobu, aby ji mohli co nejdříve podat.

„Místo, které je určeno k realizaci záměru té firmy, je v územním plánu označeno jako území smíšené bytové městské, takže už v názvu je zřejmé, že se tam bude bydlet. Chceme u soudu napadnout územní plán v celé jeho šíři,“ potvrzuje člen sdružení Milan Rýgl ze Strany zelených.

Firma, která chce v Novém Klapý truck centrum stavět, zatím stále čeká, jak jednání ohledně územního plánu dopadnou. „Náš názor je takový, že jsme splnili všechny zákonné požadavky,“ říká Josef Olmr ze společnosti Volvo Trucks Czech Republic. Firma stále čeká i na územní rozhodnutí, o které požádala už loni.


Zvětšit mapu

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme