V Hořovicích otevřou nové dětské hřiště. Postavili ho rodiče

Hořovice na Berounsku budou mít od neděle nové hřiště. Má sice stejně jako jiná také klouzačky nebo pískoviště, ale netradiční je na něm způsob, jakým vzniklo. Nepostavila ho stavební firma z veřejných peněz nebo dotací, ale hořovičtí rodiče ho udělali sami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oblíbená atrakce nového dětského hřiště

Oblíbená atrakce nového dětského hřiště | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Budu přispívat materiálem na dopadovou plochu,“ říká Jana Pitínová.

Ta je jedním z řady dobrodinců, kteří se do projektu Hřiště pro hořovické sviště zapojili. Nic podobného ještě v historii svého podnikání neudělala:

„Velkorysost to určitě není, ale ráda podpořím takovéto projekty,“ dodává obchodnice se sypkými materiály. Dvou kamionů štěrku, které na stavbu věnovala, nelituje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O hořovickém hřišti mluvil Petr Kološ

„Protože myslím, že je to dobrý nápad, nikdo jiný to nedělá.“ Má radost, že podpoří maminky a jejich nápad.

Hořovická radnice má pocit, že hřišť je ve městě dost.

„Trochu mě mrzí, že občané kritizují radnici. Ale u některých je snaha přidat ruku k dílu svízelná. Mně se tato aktivita líbí a škoda, že takovýchto brigád není více,“ řekla místostarostka Jana Šrámková, zvolená jako nezávislá.

Občanské sdružení Hořovické maminky, které za stavbou hřiště stojí, totiž připravilo nejen finanční sbírku, ale také brigádu, ve které lidé pomohli s dokončovacími pracemi nového hřiště.

Podle předsedkyně sdružení Lucie Menclové podobné hřiště nenajdete nejen v okolí Hořovic, ale pravděpodobně ani v republice. Vznikla legenda, říká:

„Že si na něj přispěli lidé a místní organizace. Místní firmy, místní podnikatelé. To si myslím, že je pro spoustu lidí zajímavá věc.“

Elán a ochota jsou lepší než dotace

Podle Menclové většinu z vybraného více než půl milionu korun poskytli živnostníci a firmy. Jednotlivci věnovali dohromady přes 150 000 korun.

„Což je o něco více než největší sponzor, který dával 130 000. Ráda bych, aby i ostatní vesnice a města, kde se marně snaží, například z dotací, získat peníze na svá dětská hřiště, si z nás vzaly příklad.“

„Že není potřeba dotace. Stačí pár lidí, kteří chtějí a mají chuť investovat svůj čas do tohoto projektu, a za rok může stát jejich vlastní hřiště,“ zdůraznila Menclová.

Hořovické hřiště s 20metrovou lanovkou a se čtyři metry vysokou lanovou pyramidou a spoustou dalších dětských atrakcí stojí proti státnímu zámku v takzvané Panské zahradě.


Zvětšit mapu

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme