České stroje mají v Brazílii dobrý zvuk. Konkurence je ale velká

České strojírenské firmy se snaží uspět v Jižní Americe. Na největším strojírenském veletrhu na kontinentu, v brazilském Sao Paulu, se jich představila celá řada. A to i přesto, že sílí konkurence, a vstup například na brazilský trh není jednoduchý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český stánek nemohl konkurovat velikostí německému, české firmy se ale například s německou konkurencí mohou měřit.jpg

Český stánek nemohl konkurovat velikostí německému, české firmy se ale například s německou konkurencí mohou měřit.jpg | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Výstaviště Anhembi bylo plné vystavovatelů - brazilských, i z dalších zemí Jižní Ameriky. Přijeli také největší konkurenti českých firem: Němci, Italové, Američané. Nechyběly ani firmy z Asie.

Úspěch v Brazílii mají díky minulé účasti na veletrhu Mecanica v Sao Paulu například stroje zvané ukosovačky české firmy N.KO. Do Brazílie je dováží společnost Eduarda Julia Andrada.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na strojírenském veletrhu Mecanica v Sao Paulu natáčel zpravodaj Českého rozhlasu v Brazílii David Koubek

„Když se řekne ‘je to česká mašina‘, tak pro toho, kdo se vyzná, je český výrobek zhruba na úrovni německého nebo italského. Jsou to stroje s dobrým původem, stroje první třídy,“ říká Eduardo Julio Andrada.

O tradici může mluvit například firma Strojimport, která je na brazilském trhu už přes 30 let. Některé stroje pracují skoro stejně dlouho, známé jsou třeba české kovačky.

Jenže sílí konkurence z Asie, která nedosahuje takové kvality jako dosavadní tradiční výrobci. Je čím dál těžší uspět.

„Hodně se zlepšila domácí výroba. Brazílský trh je hodně uzavřený a stěžuje nám to proces dovozu zboží. Pokud se naše stroje nedostanou do kategorie nižší celní sazby, tak nejsme konkurenceschopní,“ potvrzuje generální ředitel Strojimportu Ivo Červenka.

V Brazílii se dobře prodávají i ukosovačky české firmy N.KO.jpg | Foto: David Koubek

Navíc obchodovat s Jižní Amerikou není tak snadné, jako uspět na méně chráněných trzích jinde ve světě.

Přestože se i Evropská unie snaží, aby například Brazílie snížila své obchodní bariéry, stále existují.

Potvrzuje to i další muž na stánku oficiální české účasti, který na veletrhu postavilo české Ministerstvo průmyslu a obchodu: ředitel Svazu strojírenské technologie Petr Zemánek.

Mnohem menší překážky staví Brazílie těm, kteří chtějí v zemi investovat - vyrábět, vstoupit se svým kapitálem.

Tak se podařilo expandovat na místní trh firmě Argo-Hytos, která ovšem vyrábí komponenty a nedováží celé stroje. Vstoupila kapitálově do místní firmy.

Česká firma Argo-Hytos vstoupila kapitálově do brazilské firmy a tak se pro její komponenty daleko více otevřel tamní trh.jpg | Foto: David Koubek

„Bylo to poprvé v historii, ještě nikdy jsme to tak neudělali. Vždy si zakládáme svou vlastní firmu, 100% vlastněnou, a postupně ji vybudováváme. Ale tady na to už nebyl čas - a navíc jsme našli firmu, která úplně přesně zapadala do našeho modelu, což pro nás bylo i překvapení,“ říká šéf exportu firmy Jaroslav Jebavý.

Český velvyslanec Jiří Havlík mluvil i o problémech, které mají čeští exportéři v Brazílii.jpg | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme