Stavební úřad Prahy 1 povolil pomník letcům, památkáři nesouhlasí

V centru Prahy se schyluje ke konfliktu mezi památkáři a stavebním odborem první městské části. Ten dnes povolil vybudování pomníku československým válečným letcům na Klárově, ačkoliv Národní památkový ústav dvoumetrovou sochu okřídleného lva na tomto místě odmítl a jeho rozhodnutím se chtějí řídit i památkáři magistrátu. Stavební úřad ale na jejich stanovisko nečekal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko-britská komunita žijící v ČR věnuje dvoumetrovou sochu okřídleného lva jako poctu českým pilotům bojujícím v RAF za druhé světové války. Na snímku je model sochy.

Česko-britská komunita žijící v ČR věnuje dvoumetrovou sochu okřídleného lva jako poctu českým pilotům bojujícím v RAF za druhé světové války. Na snímku je model sochy. | Zdroj: ČTK

Stavební úřad běžně na stanoviska ostatních úřadů čeká. V tomto případě to ale podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého nebylo možné, protože hrozilo, že rozhodnutí nebude vydáno včas.

„Praha 1 byla do celé záležitosti vtažena z toho důvodu, že paní velvyslankyně jako poskytovatel daru chtěla věc nějakým způsobem řešit. My jako městská část jsme 17. 4. požádali o stanovisko jako stavebník a na to je 30 dní. Nebylo rozhodnuto, takže stavební úřad, protože má všechny potřebné souhlasy kromě stanoviska orgánu státní památkové péče, rozhodl z důvodu nebezpečí prodlení a mezinárodní ostudy tak, jak rozhodl,“ řekl Lomecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Argumenty starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého a Ondřeje Šefců z Národního památkového ústavu zazněly v pořadu Stalo se dnes Radiožurnálu

Socha, kterou věnuje Česku zdejší britská komunita, by totiž měla být odhalená už 17. června za přítomnosti vnuka někdejšího britského ministerského předsedy Winstona Churchilla. Ambasáda a Praha 1 ji chtějí od začátku umístit na Klárově.

Památkáři z Národního památkového ústavu samotnou myšlenku pomníku letcům v centru Prahy přivítali, konkrétní lokalitu však považují za nevhodnou. Neodpovídá podle nich rozměrům památníku a vadí jim také, že v parčíku už jeden pomník je.

„My jsme dostali žádost městské části Praha 1 koncem dubna a neměli jsme možnost v předstihu nějakým způsobem s žadatelem vyjednávat o možné lokaci. My jsme o to jednání velice stáli, tušili jsme, že takový požadavek je už asi půl roku, ale nikdo nás nepozval k jednacímu stolu, nikdo s námi nejednal o tom, zda je toto místo vhodné, nevyslechl si naše argumenty,“ podotkl ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Praze Ondřej Šefců.

Magistrátní památkáři se hodlají proti rozhodnutí stavebního odboru odvolat. Vše podle nich může v krajním případě skončit i odstraněním památníku.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme