Klasická kina bojují s multiplexy také na severu Čech. Digitalizací i jinou filozofií

Klasická kina stále bojují s multiplexy, a to i na severu Čech. Nejvíce jim pomáhá digitalizace, která umožňuje promítat novinky, nebo sází na debaty a večírky v kině. O svůj osud se nebojí, stejně jako provozovatelé multikin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kinosál (ilustrační foto)

Kinosál (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Určitě preferuji klasické kino než multikino. Klasické kino má svoji atmosféru a je to pro mě i kulturní záležitost,“ svěřuje se Štěpánka Lacinová.

Provozovatelé multikin ale věří, že názor, který má tato učitelka, není většinový. Proto otevřeli nedávno v Teplicích multiplex se čtyřmi sály. Konkurence klasického kina ve městě se jeho ředitel David Horáček nebojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o souboji klasických kin a multikin na severu Čech připravila Šárka Škapiková

„Myslíme si, že pro šíření tohoto trhu tady prostor je. Podle našich zkušeností otevření multikina v té které lokalitě znásobí návštěvnost v kinech, takže jsem přesvědčen o tom, že multikino v Teplicích bude úspěšné,“ říká.

Digitalizace pomáhá

Aby se tradiční kina dnes udržela, musí být digitalizovaná. Jablonecký Junior byl ještě loni před digitalizací na zavření. Nová technologie ho podle ředitelky Nadi Hetešové zachránila.

„Návštěvnost se nám každý měsíc zvedá tří-, pěti- a v posledním měsíci téměř desetinásobně, takže úspěch je to veliký. My jsme předpokládali, že to půjde kupředu, ale nečekali jsme, že to bude takhle pěkné,“ uvádí.

Technologie jako taková diváky nenaláká. Jde o to, že digitalizovaná kina mohou promítat atraktivní snímky.

„Díky digitalizaci má kino možnost hrát premiérové filmy, novinky a věci, které jsou dramaturgicky zajímavé. To znamená, že návštěvnost se zvyšuje kvůli tomu, co kino promítá,“ dodává Hetešová.

Kino jako klub

Filmoví nadšenci z Liberce, kteří se snaží oživit kino Varšava, věří, že o digitalizaci to není. Podle Petra Hubáčka lze přilákat obecenstvo i na jiný typ biografu.

„Ono to nebude o úplně nových filmech. Razíme trochu jinou strategii nebo filozofii. Chceme jít spíš klubovým směrem,“ vysvětluje.

Tedy debaty s režiséry, kavárna nebo netradiční večírky s filmy. Jaký typ kin a s jakým programem lidi naláká víc, ukáže až čas.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme