Na Pražském jaru vystoupí Lang Lang, klavírista se slávou rockové hvězdy

Praha dnes přivítá hudební megastar klasické hudby. Je jí čínský pianista Lang Lang, který nehraje jen po boku slavných světových orchestrů, ale i jazzových a rockových ikon jako je Herbie Hancock nebo Metallica. Na Pražském jaru vystoupí s Vídeňskou filharmonií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský pianista Lang Lang

Čínský pianista Lang Lang | Foto: Cami Music, Detlef Schneider

S lehkostí a neuvěřitelnou technickou brilancí hraje na klavír fenomén jménem Lang Lang. Jeho umění je kombinací preciznosti s výbušností, údernosti s citlivostí. A právě tím oslovuje davy.

„Je to velmi technicky vysoce vybavený interpret. Hudebník, který má natolik bohaté hudebně-emocionální zázemí, že dokáže prodat romantickou, ale i modernější hudbu způsobem, který publikum bere,“ popisuje hudební publicista Petr Veber.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fenomén jménem Lang Lang představila redaktorka Markéta Kaňková

Lang Lang září na nebi vážné hudby jako meteor už mnoho let. V Číně zvedl enormní vlnu zájmu o klavír, na piano se kvůli němu začalo učit hrát čtyřicet milionů čínských dětí. Do dějin hudby vstoupil tento převrat jako ‚Lang Lang efekt‘.

Čínská hvězda zahraje dnes večer na Pražském jaru. Podle ředitele festivalu Romana Bělora je ale nepravděpodobné, že by ‚Lang Lang efekt‘ nastal i v Praze. „Lang Lang vlastně relativně nedávno vystoupil v Praze na mimořádném koncertu. Párkrát tady už byl, takže si nemyslím, že by v Praze došlo k nějakému zvratu.“

Lang Langa dnes večer v české metropoli doprovodí jeden z nejlepších orchestrů světa - Vídeňská filharmonie. Tu bude řídit proslulý dirigent Christoph Eschenbach, který je také fenomenálním pianistou.

Koncert čínského pianisty a předního světového orchestru je vrcholem Pražského jara. Koncert je už několik měsíců beznadějně vyprodán.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme