Advokátní komora prověří případ Kláry Samkové, která čelí podezření, že podvedla banku

Česká advokátní komora přešetří případ právničky Kláry Samkové. Advokátka čelí podezření, že oklamala Českou spořitelnu a pomohla oddlužit firmu z významného energetického holdingu. Rozhodl o tom tajemník komory. Samková jakoukoli vinu odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Samková

Klára Samková | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle mluvčí advokátní komory Ivy Chaloupkové hrozí Samkové kárná žaloba.

„Přešetření nezávislým kontrolním orgánem probíhá v řádu měsíců. Dotčený advokát má samozřejmě právo se ke kauze vyjádřit. Posléze jsou dokumenty zhodnoceny a kontrolní orgán rozhodne o tom, zda byl podnět důvodný,“ vysvětluje postup.

Klára Samková se k věci odmítla vyjádřit.

Podle informací Radiožurnálu Klára Samková předstírala, že chce pro sebe od banky odkoupit pohledávku, která vznikla z nesplaceného úvěru. Peníze na nákup ale ve skutečnosti dostala od energetického holdingu, který bance úvěr už splácet nechtěl. Banka tak netušila, že pohledávku ve skutečnosti prodává dlužníkovi samotnému.

Firma Sublima, patří do poměrně významného energetického holdingu sdruženého pod společností Komterm, si půjčila 30 milionů korun. Chvíli splácela, pak už ne. Zbývalo jí splatit 21 milionů. Samková bance nabídla, že pohledávku koupí. Zaplatila za ni devět milionů korun. Banka ale netušila, že Samková pohledávku kupuje přímo za peníze dlužníka.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme