V Česku řidič za telefonování za volantem přijde o dva body, v Irsku může jít i do vězení

Telefonování za volantem může řidiče dostat až na tři měsíce do vězení. A je jedno, jestli použil handsfree, anebo ne. Nově to hrozí řidičům v Irsku, kde začátkem května výrazně zpřísnili tresty za telefonování při řízení. Také v Česku je to velký problém, denně policisté přistihnou na 130 telefonujících za volantem, dalším stovkám řidičů tento prohřešek ale projde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řidič

řidič | Foto: stock exchange

Na rozdíl od Irska se v České republice ale výraznější změna postihu nechystá, přestože je prokazatelné, že telefonování výrazně oslabuje řidičovu pozornost.

Většině lidí nepřipadá zvláštní, že když zazvoní telefon, zvednou ho, ačkoli v tu chvíli třeba řídí auto.

„V pořádku to není, ale nedokážu si v dnešní době představit, že by to mělo být jinak, protože v autě trávíme hodně času,“ domnívá se jeden z řidičů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémům s telefonováním za volantem se věnovala reportérka Eva Kézrová

„Když můžu, tak zastavím a vyřídím si to. A když nemůžu, vyřídím to za jízdy,“ přiznává mladá řidička.

Mít v ruce telefonní či záznamový přístroj během řízení je u nás zakázáno, i když postih se v posledních letech snížil na dva body a blokovou pokutu do tisíce korun. Telefonování ale prokazatelně prodlužuje reakční dobu řidiče.

„My jsme napřed měřili řidiče bez telefonu, z čehož vyšlo, že normální reakce je zhruba 0,5 sekundy. Když telefonoval, ať měl telefon v ruce nebo použil handsfree, byla doba reakce až 0,8 sekundy,“ říká Jiří Patera z Polygonu Most.

Psaní SMS zpráv podle Patery zpomaluje řidičovy reakce nejvíce, dokonce na 2,3 sekundy. Především ve městech je ale jízda s telefonem v ruce stále běžnější.

„Většinou je to devíza bohatších lidí. Čím dražší auto, tím víc lidé telefonují,“ potvrzuje pražský dopravní policista Daniel Švigar.

První přestupek je za 1000 eur

Statistiky bodovaných přestupků mluví jasně. Za poslední rok se telefonování za jízdy vyšplhalo na třetí pozici v četnosti jednotlivých přestupků. Za první čtvrtletí tohoto roku jich bylo odhaleno přes 12 tisíc, což je o 2 a půl tisíce více než na konci loňského roku.

Během telefonování navíc řidiči mění svůj způsob jízdy, což poznají i jejich kolegové za volantem.

„On zpomalí, protože se soustředí na ten hovor. Nekouká, proto si musím dávat velký pozor, když za ním jedu. Je nebezpečný,“ míní řidička.

V Irsku tedy teď výrazně přitvrdili. Povoleno není ani handsfree, přičemž za první přistižení při telefonování za volantem platí řidič pokutu tisíc eur, tedy zhruba 27 tisíc korun. Při opakování přestupku je pokuta dvojnásobná a kdo je během roku přistižen potřetí, může jít až na tři měsíce do vězení.

„Vezměte si, kolik lidí kouří za volantem, kolik jich za volantem jí. To je stejně rizikové jako telefonování, takže takový postih asi není adekvátní,“ myslí si oslovená žena.

Irové tvrdí, že cílem těchto tvrdých sankcí není rozdávat pokuty, ale odnaučit řidiče telefonovat za jízdy.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme