Ukrajinská vláda přizvala zahraniční experty k vyšetření nepokojů v Oděse

Ukrajinská vláda přizvala k vyšetřování nepokojů v Oděse zahraniční experty. Ti by podle ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova měli pomoct objasnit smrt 46 lidí, kteří přišli o život během pátečního incidentu. Kvůli vyostřené situaci na východě Ukrajiny dnes mimořádně zasedá ukrajinský parlament.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oděsa se loučí s oběťmi pátečních nepokojů, mezi nimiž byl i proukrajinský aktivista Andrij Byrjukov

Oděsa se loučí s oběťmi pátečních nepokojů, mezi nimiž byl i proukrajinský aktivista Andrij Byrjukov | Zdroj: Reuters

"Ukrajinští vojáci nestřílí do civilistů. Je to omezení, kterého nepřátelé využívají. Nemůžeme vybombardovat les, ze kterého na nás střílejí, protože v blízkosti jsou i domy místních obyvatel," popisuje ministr Avakov podmínky, ve kterých operují ukrajinští vojáci na východě země.

Situace tam zůstává napjatá. Při včerejších střetech armády s proruskými povstalci ve Slavjansku zahynulo podle Avakova přes 30 separatistů a 4 vojáci. S vojenskými operacemi zřejmě souvisí i uzavření letiště v Doněcku. Vláda ale toto nařízení zatím nekomentovala.

Ukrajinská vláda nechala uzavřít mezinárodní letiště v Doněcku | Foto: ČTK/AP

Berlín varuje před cestami na jih a východ Ukrajiny

Německé ministerstvo zahraničí zveřejnilo na svých internetových stránkách varování všem německým občanům, kteří se pohybují v místech, kde v těchto dnech eskalují boje. Důrazně varuje před cestami do těchto rizikových oblastí.

Týká se to především novinářů, kterým hrozí mimořádné riziko, že upadnou na Ukrajině do zajetí separatistických sil. Po anexi Krymu nemohou německé úřady zajistit svým občanům konzulární ochranu.

Německý ministr zahraničí Steinmeier mezitím zopakoval svůj návrh co nejrychleji uspořádat druhou mírovou konferenci.

Boje o Slavjansk sílí, povstalci sestřelili další vrtulník | Foto: ČTK

Klára Stejskalová, mta, Tea Turk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme