Tradiční velikonoční procesí provází letos ve Španělsku i GPS lokátor

Velikonoční průvody už od neděle brázdí španělská města a městečka. Letos si navíc ve Španělsku přichystali jejich pořadatelé jednu novinku. Papírové letáčky s programem jednotlivých procesí nahradila moderní technika, GPS lokátor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stovky velikonočních průvodů se konají ve Španělsku během Svatého týdne

Stovky velikonočních průvodů se konají ve Španělsku během Svatého týdne | Zdroj: Reuters

Velikonoční oslavy patří v katolickém Španělsku k nejvýznamnějším svátkům v roce. Takzvaný Semana Santa, tedy Svatý týden, oficiálně začal v zemi v neděli. Velikonočních procesí tak lze vidět v Granadě, Seville, Toledu nebo Malaze hned několik najednou.

Zejména na Zelený čtvrtek a Velký pátek věřící zcela zaplní města. V ulicích je k vidění množství pozlacených nosítek se sochami Panny Marie nebo Ježíše Krista, lidé kráčející ulicemi zpívají velikonoční písně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velikonoční průvody už od neděle brázdí španělská města a městečka. V Seville natáčela spolupracovnice ČRo Lubica Zlochová

Semana Santa je velmi působivé představení, které si nenechávají ujít ani zahraniční turisté. O to, aby zájemcům neunikl ani jeden průvod, se letos postarala technologická novinka.

„V minulých letech jsme měli program a itinerář procesí v tištěných brožurách. Letošní novinkou je to, že na každé z procesních platforem je umístěn GPS lokalizátor. Díky tomu se pak lidé lehce dozvědí, kde přesně se procesní průvod nachází,“ vysvětluje Sevillan Pedro.

„Stačí si stáhnout do mobilu aplikaci, která je zdarma. Zadáte tam název procesí, které chcete vidět, a mobilní telefon vám ji vyhledá a lokalizuje,“ popisuje Pedro, který patří k Bratrstvu Santa Genoveva.

Jeho procesí putuje ulicemi města Sevilla o velikonočním týdnu vždy v pondělí. Itinerář jejich průvodu trvá minimálně 12 hodin. Ve Španělsku jsou ale i procesí, která trvají mnohem déle.

Některé průvody vycházejí z kostelů ráno, jiné v poledne a jsou i taková, která začínají uprostřed noci. Zejména ve velkých městech se pak průvody různě protínají.

Ľubica Zlochová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme