Lhůta pro posouzení restitucí se zřejmě neprodlouží. Vláda návrh nepodpořila

Lhůta pro posouzení žádostí o navrácení církevního majetku se prodlouží jen těžko. Část poslanců ČSSD navrhuje roční limit místo současného půl roku. Úřady prý nemají na vyřizování žádostí dost času. Kabinet návrh ale nepodpořil - zaujal k němu neutrální stanovisko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie (ilustrační foto)

Strakova akademie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Lidovci se obávají, že by se jinak znovu otevřela jednání o celkové změně zákona.

„Naše obava spočívá v tom, aby se tato drobná novela, která souvisí s prodloužením lhůty na vydávání majetku, nestala záminkou pro otevření a další změny zákona,“ řekl ministr pro vědu a výzkum a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Nejde sice o definitivní verdikt, pokud však Poslanecká sněmovna a Senát zákon rychle neschválí a prezident nepodepíše, může mít Státní pozemkový úřad problém posoudit přes pět tisíc žádostí o vydání církevního majektu do prázdnin.

Poslanci sociálních demokratů by zákon podpořili, stejně jako poslanci hnutí ANO, a dokonce i lidovci. Zástupci všech tří koaličních stran ale upozornili, že by to rozhodně neznamenalo žádný pokus jakkoli měnit církevní restituce.

Církevní restituce | Foto: ČTK

Lenka Jansová, Simona Bartošová, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme