Zemřela spisovatelka Sue Townsendová, autorka deníků Adriana Molea

Britská humoristická spisovatelka Sue Townsendová zemřela ve věku 68 let. Autorka se proslavila hlavně fiktivními deníky chlapce Adriana Molea. Její satirická próza z každodenního života v Británii nadchla miliony čtenářů po celém světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politická literatura

Politická literatura | Foto: Michelle Meiklejohn

Susan Lillian Townsendová (* 2. dubna 1946, Leicester) nedokončila střední školu a pracovala jako tovární dělnice. Koncem 70. let začala psát divadelní hry pro divadlo a velký literární úspěch zaznamenala v roce 1982, kdy vyšel její Tajný deník Adriana Molea.

Fiktivní zápisky třináctiletého chlapce, který reflektuje nejen své bezprostřední okolí, ale i společenskou situaci v britské monarchii, se záhy staly hitem. Postava Adriana Molea je ústředním, v čase se vyvíjejícím hrdinou celkem devíti knih. Poslední jeho deník vyšel v roce 2009.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spisovatelku Susan Townsendovou připomněla Alžběta Havlová

Adrian nejprve sarkasticky i naivně komentuje události svého mikro i makrosvěta. V dalších dílech pak uteče z domova, neúspěšně bombarduje nakladatele svými literárními pokusy, na dovolené v Moskvě se stane nedobrovolným účastníkem státního převratu, vychovává dva nemanželské syny a nakonec se stane televizní celebritou jako komicky nešikovný kuchař. Součástí „jeho osudu" - jak sám Adrian své životní peripetie často komentuje - je i boj s rakovinou.

První kniha byla přeložena do třiceti jazyků a Adrian inspiroval k psaní vlastních deníků miliony dětí. V Česku se kniha dočkala také audio podoby, kterou pro Supraphon namluvil v roce 2005 tehdy ještě idol pubertálních dívek Vojta Kotek.

Dalším úspěšným dílem Sue Townsendové byl například román Královna a já. Autorka v něm líčí smyšlený příběh královské rodiny, která se po zrušení monarchie musí začít starat sama o sebe.

Autorka trpěla silným diabetem a od nového tisíciletí se potýkala s mnoha zdravotními problémy, které s tímto onemocněním souvisí.

Alžběta Havlová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme