Prezident Zeman je proti pomoci OKD. Šlo by prý o projev bezradnosti státu

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí se záměrem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) pomoci firmě OKD při útlumu těžby v Dole Paskov. Řekl to v dnešních Hovorech z Lán.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Navrhovanou finanční podporu těžební společnosti ve výši 1,1 miliardy korun hlava státu odmítá.

„Dát panu Bakalovi další miliardu korun je vlastně projev bezradnosti státu,“ prohlásil prezident Zeman. Zároveň se podivil nad tím, že stát nepokračoval v přípravě na podání žaloby na firmu OKD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hovory z Lán s prezidentem Milošem Zemanem

„Já jsem kdysi poprosil tehdejší ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, aby připravila podklady pro případnou žalobu na pana Bakalu, respektive jeho firmu, ať už jde o nedodržení smlouvy z roku 2004, nebo o některé další aspekty,“ zmínil Zeman.

Finanční pomoc Paskovu podporuje premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj stát potřebuje získat čas na to, aby do regionu s vysokou nezaměstnaností přilákal nové investory a vytvořil nová pracovní místa.

Také předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD je přesvědčený, že by stát měl OKD pomoci. „To, že ta situace musí být řešena i za účasti státu, je asi evidentní,“ reagoval šéf sněmovny.

Zeman je připraven situaci řešit se všemi předsedy koaličních stran; s premiérem Bohuslavem Sobotkou se sejde 30. dubna.

Koaliční partneři proti podpoře soukromé firmy

S miliardovou pomocí pro Důl Paskov nadále nesouhlasí hnutí ANO, jak potvrdil předseda jeho poslanců Jaroslav Faltýnek.

„Pokud bychom se měli bavit o nějaké konkrétní podpoře, tak by se měla týkat horníků, kteří eventuelně přijdou o práci při uzavření dolu, nikoliv firmy OKD, která patří panu Bakalovi.“

„Protože pan Bakala tam hospodaří dlouhodobě, vyvedl z té firmy spoustu miliard korun mimo území České republiky, takže sanovat firmu soukromého vlastníka mi připadá nefér,“ zopakoval názor hnutí ANO Faltýnek.

Dvě budovy z areálu Hradu nejspíš přejdou do vlastnictví církve, řekl Zeman

Číst článek

Také podle místopředsedy lidovců Jana Bartoška není správné podporovat privátní firmu ze státních prostředků.

„U plánu, který představila sociální demokracie, můžeme pouze spekulovat, zda se náhodou nejedná pouze o oddálení řešení problému, protože vlastně předpokládá řešení toho problému až někde v roce 2016 nebo 2018,“ řekl Bartošek.

ODS: Vrátit se k privatizaci OKD

S pomocí důlní společnosti, ve které má podnikatel Zdeněk Bakala zhruba poloviční podíl, nesouhlasí ani opoziční TOP 09. Českému rozhlasu to potvrdil její poslanec Stanislav Polčák.

„Problémy vlastníka stát samozřejmě řešit nemůže, a už vůbec nemůže řešit jistý vydírací potenciál, který vlastník může mít v tom, že řekne, že důl k určitému datu zavře.“

„Představa, že stát do toho jenom nalije další peníze, tak tím se nic nevyřeší, ten sociální problém se jenom možná trochu poodsune. A to si myslím, že není úplně dobré řešení. Takže souhlasím v tomto případě s panem prezidentem,“ dodal Polčák.

Miliardovou pomoc státu kritizuje i místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Důl Paskov | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Vyplatit jednu miliardu společnosti OKD je rozhodně nesystémový krok. Nějaké peníze zřejmě stát bude muset na řešení přispět, ale co je určitě nepochybně nutné, je jednat a tlačit vlastníky OKD - nejde jen o pana Bakalu - aby se větší mírou podíleli na řešení problému.“

Místopředseda ODS Jan Zahradil pak navrhuje vrátit se k privatizaci samotné společnosti OKD.

„V podstatě (prezident, pozn. red.) zopakoval názor, který už předtím řekl ministr financí pan Babiš. Já jsem přesvědčen, že se především musíme podívat na to, co bylo v prvopočátku celého toho problému a jak probíhala celá privatizace. A tam myslím, že stopa vede jasně k současnému premiérovi,“ uvedl Zahradil.

S názorem hlavy státu, že stát by do OKD už neměl dávat žádné peníze, souhlasí i šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura.

„Už před rokem jsem říkal, že by pan Bakala měl vrátit jednu z desítek miliard, které vydělal na moravskoslezském regionu a této privatizaci. Jsem rád, že tato slova potvrzuje i prezident Zeman,“ prohlásil Okamura.

OKD, a.s. - základní údaje o těžbě a počtu zaměstnanců | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

mta, Tomáš Bystrý, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme