ÚOHS znovu prošetří zakázku na obnovu interiérů kutnohorského chrámu svaté Barbory

Zrušená zakázka na obnovu interiérů kutnohorského chrámu svaté Barbory bude mít dohru na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten na základě podnětu jednoho z účastníků tendru prověří, jestli bylo rozhodnutí zrušit zakázku ze strany farnosti opodstatněné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V chrámu svaté Barbory se koná varhanní koncert

V chrámu svaté Barbory se koná varhanní koncert | Foto: Daniel Mrázek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už zahájil příslušné správní řízení. Měl by odpovědět na otázku, jestli farnost splnila všechny zákonné podmínky, když v zimě diskutovanou zakázku zrušila.

Kdy přesně by měl být znám výsledek, mluvčí antimonopolního úřadu říct nedokázal, řízení ale podle něj určitě potrvá několik měsíců.

ÚOHS se zakázkou na obnovu interiérů světoznámého kutnohorského chrámu nezabývá poprvé. V roce 2012 ji zrušil a farnosti vytkl, že měla nepřiměřené požadavky, když chtěla prokázat technické a kvalifikační předpoklady uchazečů.

Arciděkanství proto vypsalo veřejnou soutěž podruhé. Ani tentokrát se ji ale nepodařilo dotáhnout do konce, tentokrát prý kvůli administrativní chybě. Z posledního výběrového řízení sice už vítěz vzešel, ale farnost i tak nakonec plánovanou opravu za evropské peníze zastavila.

Farnost se chystá opravovat v menším a ze svého

Podle kutnohorského arciděkana Jana Uhlíře se výběrová řízení táhla příliš dlouho a hrozilo, že by vybraná firma nemusela dodržet termín dokončení prací v interiéru katedrály. Ty měly být hotové na konci roku, v opačném případě by nejspíš církev musela vrátit velkou část evropské dotace, což farnost nechtěla riskovat.

Proti rozhodnutí arciděkanství se ale postavili odborníci, kteří projekt několik let připravovali. Většinou se shodují, že obnova interiéru měla plynule navázat na už dokončené statické zajištění chrámu a opravený vnější plášť.

Evropské unie byla připravena poslat do Kutné Hory až 154 milionů korun. Farnost teď plánuje, že interiér začne opravovat po menších částech ze svých vlastních peněz. Zaměřit se chce například na vlhkost zdiva a pak i na výzdobu. Tento postup někteří odborníci odmítají, podle nich je nutné opravit omítky, klenbu i dlažbu najednou.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme