Expremiér Mirek Topolánek u soudu popřel uplácení v kauze Tatra

Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek před soudem uvedl, že v kauze kolem nákupu armádních tatrovek nedošlo ke korupčnímu jednání. Svědčil tak ve prospěch obžalovaného exministra obrany Martina Bartáka. Oba se před lety ve Spojených státech zúčastnili schůzky s manažery Tatry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expremiér Mirek Topolánek svědčil v kauze Tatra

Expremiér Mirek Topolánek svědčil v kauze Tatra | Zdroj: ČTK

Topolánek vypověděl, že podobných jednání, jako bylo to v roce 2008 na americké střelnici v Centerville, zažil stovky nebo tisíce.

O setkání údajně nečekaně požádal dnes už bývalý předseda dozorčí rady Tatry William Cabaniss. Topolánkovi se to prý zdálo nestandardní. Do angličtiny mu pak překládal právě tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták.

„Naprosto vylučuji, že by Martin použil korupční nabídku. Bylo to nezávazné, trochu nepříjemné jednání. Vůbec jsem neměl zájem problematickou zakázku řešit,“ prohlásil Topolánek. Po krátkém jednání si šli podle Topolánka všichni zastřílet.

Expremiér tak popřel svědectví Cabanisse i bývalého manažera Tatry Duncana Sellarse, kteří před dvěma týdny u soudu naopak vypověděli, že si Barták řekl o úplatek.

Po Topolánkovi měla svědčit exministryně obrany Vlasta Parkanová, kvůli nemoci se ale omluvila. Výslech dnes čeká ještě bývalého poslance Jana Vidíma, který byl členem sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost.

Barták vinu odmítá

Barták podle obžaloby žádal od manažerů Tatry úplatek v přepočtu více než 80 milionů korun výměnou za hladký průběh armádní zakázky. Hrozí mu až dvanáctiletý trest.

Tatra měla dodat české armádě nová terénní auta. Zakázku ovšem provázely spory se subdodavatelskou firmou Praga, které automobilka vypověděla smlouvu. Podle Bartáka ale právě spolupráce s českým subdodavatelem Tatře zakázku získala.

Obžalovaný Barták vinu odmítá. Hájil prý pouze zájmy české firmy, když manažerům Tatry tehdy na střelnici doporučil, aby vypovězení smlouvy firmě Praga nějak vykompenzovali. Podle Bartáka totiž Tatra Pragu vytunelovala.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme