Sbírka na obnovu chaty Libušín už vynesla 2,4 milionu. Další peníze přidá koncert

Dnes večer hostí Národní technické muzeum v Praze benefiční koncert Zachraňme Libušín. Na podporu ohněm zničené stavby na Pustevnách hraje Traditional Jazz Studia Pavla Smetáčka. Výtěžek půjde na účet veřejné sbírky na obnovu shořelé památky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Pustevnách v Beskydech shořela chata Libušín navržená architektem Dušanem Jurkovičem

Na Pustevnách v Beskydech shořela chata Libušín navržená architektem Dušanem Jurkovičem | Foto: HZS Zlínského kraje | Zdroj: ČTK

„Podle informace ze včerejšího odpoledne je na účtu více než 2,4 milionu,“ říká Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Dárci jsou z celé republiky. Posílají různé částky, od stokorun po desítky tisíc.

Další desítky tisíc by podle Ondruše mohl vynést dnešní benefiční koncert Zachraňme Libušín v Národním technickém muzeu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sbírce na obnovu památky Libušín na Pustevnách hovořil ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš

Na podporu obnovení památky chystají další akce města i spolky.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které spravuje i dřevěnice na Pustevnách včetně shořelého Libušína, chystá další benefiční koncert na 3. května.

Za sezónu projde Pustevnami asi 100 tisíc lidí. V současné době si často fotí ohořelé torzo Libušína.

„Beru to jako projev zájmu. Mám nějaké místo rád a jdu se podívat na to, jak se tam ten požár podepsal. Myslím, že je to tak dobře,“ dodává Ondruš.

Sbírka na obnovu památky Libušín
Finanční prostředky je možno posílat na účet: 107-6978880207/0100
Peníze lze dát i osobně do kasiček na 13 místech: městské či obecní úřady v Rožnově p.R., Frenštát p.R., Trojanovice, Valašská Bystřice, Bordovice, Prostřední Bečva, Vidče, infocentra Příbor a Valašské Meziříčí, Valašské muzeum v přírodě – Rožnov p. R. a Pustevny, Chata na Velkém Javorníku, Cykloservis Prašivka Frenštát p.R.

Obnova spálené chaty Libušín v Beskydech na Pustevnách bude stát desítky miliónů korun, historická škoda je však nevyčíslitelná. Dílo z konce 19. století architekta Dušana Jurkoviče je národní kulturní památkou.

Požár zničil chatu na začátku března. Požár muselo likvidovat 70 hasičů, kteří nasadili 16 cisternových automobilů, vysokozdvižnou plošinu a automobilový žebřík.

Dřevěná turistická útulna Libušín byla otevřena v roce 1899, nese jméno bájné kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami a grafity s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše.

Portréty provedl akademický malíř Karel Štapler. Součástí interiéru byly i tři secesní lustry, dobový příborník, prosklená skříň, hodiny a 100 vyřezávaných židlí. V poslední době sloužila budova jako restaurace.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme