ODS podá ústavní stížnost proti obvinění expremiéra Nečase

Občanští demokraté dnes podají ústavní stížnost proti obvinění expremiéra a bývalého předsedy strany Petra Nečase. Podepsalo ji 27 zákonodárců z klubů ODS a TOP 09. Vadí jim, že se Nečasovou kauzou zabývá olomoucké státní zastupitelství, přestože případ věcně náleží do Prahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expremiér Petr Nečas odchází z pražské policejní služebny. Vlevo Nečasův právník Josef Lžičař

Expremiér Petr Nečas odchází z pražské policejní služebny. Vlevo Nečasův právník Josef Lžičař | Zdroj: ČTK

Podrobnosti k rozhodnutí, na které upozornila Česká televize, sdělí ODS dnes na tiskové konferenci ve sněmovně.

Další vyšetřování Nečasovy kauzy na Moravě umožnila vyhláška, kterou vládě předložila ministryně spravedlnosti úřednického kabinetu Marie Benešová z ČSSD. ODS proto už dříve oznámila, že bude tlačit na současnou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou z hnutí ANO, aby vyhlášku zrušila – jinak prý strana podá ústavní stížnost.

„Jde o to, aby ne na konkrétním případě konkrétní vazby, ale v rámci právě přezkumu vyhlášky, Ústavní soud zaujal nějaké stanovisko k tomu, že zásada zákonného soudce – každý z nás má svého zákonného soudce podle místa bydliště – je obcházena tím, že kroky v přípravném řízení činí státní zastupitelství na druhém konci republiky,“ vysvětlil poslanec ODS Marek Benda.

Petr Nečas je obviněn z podplácení trojice bývalých poslanců ODS, jde o kauzu takzvaných trafik pro Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Občanští demokraté se Nečase zastali i v minulosti. Tvrdili, že jeho obvinění je pokusem o kriminalizaci politiky.

Kauza vedla k pádu vlády

Stíhání bývalých poslanců policie loni v létě zastavila po rozhodnutí Nejvyššího soudu. Státní zástupce vinil Tluchoře, Fuksu a Šnajdra z toho, že přijali úplatek ve formě lukrativních postů ve státních firmách.

Měsíc kvůli tomu strávili ve vazbě, Nejvyšší soud ale rozhodl, že je chránila poslanecká imunita, kterou měli v době údajného kupčení s posty ve státní správě. Exposlanci teď chtějí odškodnění za nezákonné stíhání.

Nejvyšší soud tehdy zároveň rozhodl, že expremiéra Nečase naopak lze stíhat i za případné trestné činy, kterých se mohl dopustit před srpnovým rozpuštěním Poslanecké sněmovny. Chránila ho prý jen takzvaná procesní imunita, vztahující se na projevy pronesené na půdě sněmovny.

V případu jsou v současné době obviněni také bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. Jakoukoli korupci ovšem expremiér popírá.

ČTK, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme