Stížnosti na sázkovou kancelář Fortuna prošetřuje ministerstvo financí

Ministerstvo financí prošetřuje případ nevyplacených výher u sázkové kanceláře Fortuna. Ta zrušila tikety klientům, kteří si před volbami vsadili, že se hnutí ANO a Úsvit přímé demokracie dostanou do sněmovny. Sázkaři tak prý mohli přijít o statisíce korun. První z nich už podal na kancelář Fortuna žalobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sázková kancelář (ilustrační foto)

Sázková kancelář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo financí se zabývá potížemi s vyplácením výher v souvislosti s výsledky voleb vůbec poprvé. Doteď řešilo nesrovnalosti jen v běžném kurzovém sázení.

„V současné době probíhá kontrola zaměřená jednak na dodržování podmínek zákona o loteriích a jiných podobných hrách a dále na dodržení podmínek rozhodnutí vydaných poskytovateli ministerstvem financí a dodržení podmínek stanovených ve schválených herních plánech,“ potvrzuje Jitka Ježková z Generálního finančního ředitelství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Květa Moravcová

Právě herní plány jsou pro sázkové kanceláře klíčové. Kromě druhů sázek také popisují, za jakých okolností má klient na výplatu výhry nárok.

Sázková kancelář Fortuna odmítá, že by porušila herní plány nebo poškodila klienty. Sázky na volební úspěch obou hnutí totiž vypsala dlouho před sestavením kandidátních listin.

„Sázky na to, zda se hnutí ANO dostane, či nedostane do sněmovny, jsme zařadili do nabídky už 8. srpna, tedy v době, kdy ještě nebyly definitivně známy kandidátky, a proto tyto sázky podléhaly podmínce, že strana se musí do sněmovny dostat jako samostatný subjekt, a pokud vytvoří kandidátku s jinou stranou, sázky budou klientům vráceny,“ vysvětluje mluvčí kanceláře Petr Šrain.

V případě pochybení hrozí až milionová pokuta

Po zveřejnění kandidátek podle něj kancelář sázky normálně přijímala: „V momentě, kdy byly uzavřeny kandidátky, zmíněná podmínka pozbyla platnosti a smyslu, a ti, kdo si po tomto termínu vsadili, tak jejich sázky byly vyhodnoceny podle toho, zda byly tipy správné, či chybné.“ Lidem, kteří vsadili na to, že hnutí ANO volby vyhraje, což se nestalo, ale Fortuna sázky nezrušila.

Hnutí ANO šlo do voleb s hnutím Severočeši.cz, Úsvit přímé demokracie zase spolupracoval s Věcmi veřejnými a Moravany.

Prošetřování výplaty sázek kanceláře Fortuna může podle Jitky Ježkové z Generálního finančního ředitelství skončit i milionovou pokutou.

„Pokud pracovníci zjistí, že provozovatel porušil stanovené normy, to znamená, že sázejícím vrátil doklady místo vyplacení výhry, zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty. Tato pokuta může být v uvedeném případě až jeden milion korun,“ dodává. Soud by se měl případem nevyplacených výher zabývat v následujících několika týdnech.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme