Česká ekonomika v posledním čtvrtletí roku 2013 rostla nejrychleji ze všech zemí EU

Hospodářství České republiky rostlo v loňském posledním čtvrtletí nejrychleji ze všech zemí v Evropské unii. V meziročním srovnání o 1,3 procenta a v porovnání mezi kvartály dokonce o 1,9 procenta. To je víc, než se původně předpokládalo. Aktuální čísla dnes uveřejnil Český statistický úřad. Takové zlepšení prý Česko zažilo naposledy začátkem roku 2007.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily na výrobní lince

Automobily na výrobní lince | Foto: TPCA

Zpráva o nečekaně rychlém růstu tuzemské ekonomiky závěrem loňského roku má pro české hospodářství zásadní význam.

„Je to nejšířeji sledovaný i koncipovaný ukazatel výkonu české ekonomiky. Samozřejmě za tím číslem stojí několik mimořádných vlivů. Pokud bychom od nich odhlédli, asi bychom neviděli rekordní číslo. Ale pořád by základní sdělení bylo jednoznačně pozitivní – a oprávněně,“ říká analytik společnosti Patria Finance David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O růstu české ekonomiky mluvil na Radiožurnálu analytik společnosti Patria Finance David Marek

Za nečekaně rychlým růstem české ekonomiky vidí dva hlavní faktory. „Prvním je efekt předzásobení se tabákovými výrobky v očekávání zvýšení sazby daně od začátku letošního roku,“ popisuje Marek a pokračuje:

Druhým faktorem potom je dopad intervencí České národní banky na urychlené nákupy zejména automobilů, respektive jiného zboží dlouhodobého charakteru, které je poměrně drahé, aby se vliv intervencí a slabší koruny ještě nestačil projevit na cenách.“

Oba faktory krátkodobě popohnaly poptávku nahoru, podle Marka se ale dá v následujícím období očekávat kompenzace opačným směrem a ekonomika neporoste tak rychle. Mezikvartální tempo téměř dvě procenta by totiž znamenalo roční růst skoro osm procent.

Hrubý domácí produkt se zvýšil mezičtvrtletně o 1,9 procenta | Foto: ČTK

„Což by nám záviděla naprostá většina světa v čele s Čínou. Ale myslím si, že ty mimořádné faktory v letošním roce vystřídají normální ekonomické faktory, zejména zlepšení ekonomické situace v eurozóně, což by mělo podpořit zahraniční obchod. Česká ekonomika by měla dosáhnout solidního růstu mezi dvěma až třemi procenty,“ odhaduje analytik.

Dva nejpalčivější problémy, které nejvíce drží tuzemské hospodářství drží při zemi, jsou malé investice do stavebnictví a nízká ochota domácností utrácet.

Růst brzdí stavebnictví a spotřeba domácností

„Ve stavebnictví hraje důležitou roli veřejný sektor a veřejné zakázky, které byly v minulých čtvrtletích často negativně ovlivněny řadou neekonomických faktorů, jako byl třeba strach z odhalování korupčních kauz a podobně,“ vysvětluje Marek a doplňuje:

„Co se týká spotřeby domácností, tu drží při zemi jednak vývoj nezaměstnanosti, dále vývoj mezd, který v podstatě znamená stagnaci, někdy i pokles reálných mezd. A v neposlední řadě je i psychologie, respektive skepse českých spotřebitelů, která naštěstí, zdá se, odeznívá.“

Pracovních míst přitom přibývá, tvrdí Marek s tím, že trh práce si v průběhu poslední recese vedl překvapivě dobře. Právě proto prý ale nyní nelze čekat žádné výraznější obrácení k lepšímu a pokles nezaměstnanosti.

„To, proč si český trh práce vedl dobře, je do značné míry dáno tím, že se místo propouštění zkracovaly pracovní úvazky, respektive omezovaly směnné provozy. Takže v okamžiku, kdy se zlepší ekonomická situace, firmy opět zavedou třetí směny a nebudou muset nabírat nové zaměstnance,“ dodává analytik.

Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme