Kubánské doutníky jdou na odbyt. Hlavně ve Španělsku a některých asijských státech

Poptávka po kubánských doutnících stále roste. A to i přes zpřísnění zákonů o prodeji tabákových výrobků v některých zemích, které patří mezi největší odbytiště doutníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna na výrobu doutníků v západokubánské provincii Pinar del Rio

Továrna na výrobu doutníků v západokubánské provincii Pinar del Rio | Zdroj: Reuters

Tržby z prodeje ručně vyráběných kubánských doutníků vzrostly v loňském roce o 8 procent. Celkový odbyt významné distribuční společnosti Habanos dosáhl téměř 450 milionů dolarů. Růst tržeb podpořila hlavně poptávka v oblasti Asie a Tichomoří, zejména v Číně a také na Blízkém východě.

Růst by mohl být ještě vyšší, kdyby neplatila omezení v prodeji tabákových výrobků v některých zemích. Největším konzumentem doutníků z Kuby jsou Spojené státy, přestože je v Americe kvůli embargu prodej kubánských doutníků zakázaný.

Někteří distributoři odhadují, že kvůli embargu přicházejí ročně na tržbách o téměř sto milionů dolarů. Růst poptávky po doutnících podle odborníků loni brzdily i celkové investice do luxusních výrobků. Některé kubánské doutníky totiž patří do této kategorie. Někteří spotřebitelé vnímají jejich nákup také jako investici.

Nejvíce se kubánské doutníky stále prodávají v Evropě. Lukrativním trhem pro kubánské doutníky loni zůstalo Španělsko, kde žije i početná skupina Kubánců. Za ním následují Francie, Čína a Německo. Důležitý je i kubánský trh. Následují Spojené arabské emiráty a Libanon.

Třetí nejvýznamnější vývozní produkt

Doutníky jsou třetím největším vývozním produktem Kuby. Před nimi jsou nikl a farmaceutické produkty. Před dvěma lety vedení brazilsko-kubánského podniku Brascuba oznámilo, že na Kubě zahájí výrobu brazilských cigaret značky Plaza. Do roku 2017 se má podle portálu BusinessInfo produkce zvýšit na 500 milionů balíčků ročně.

Vedle tabákového průmyslu se na tvorbě kubánského HDP významně podílí cestovní ruch, stavebnictví a zemědělství.

O vývoz a celkový prodej tabáku se stará zejména zmiňovaná společnost Habanos, která je společným podnikem kubánské státní firmy Cubatabaco a britsko-španělské tabákové firmy Altadis.

Mezi nejznámější značky kubánských doutníků distribuovaných tímto podnikem patří například Romeo and Julieta nebo Monte Cristo. Ty mají na celosvětovém trhu ručně vyráběných prémiových doutníků mimo Ameriku podíl ve výši 80 procent.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme