Zákupy na Českolipsku budou opravovat historický měšťanský dům i barokní most

Do oprav historických památek se pustily Zákupy na Českolipsku. Skoro celé centrum města patří do památkové zóny, ve které nechybí barokní sochy, radnice v pseudogotickém slohu i roubené chalupy. Peníze na opravy památek město čerpá především z dotací. Letos opraví historický městský dům a plánuje zrestaurovat barokní most.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poničené barokní sochy na zákupském mostě

Poničené barokní sochy na zákupském mostě | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Zrestaurovaná socha svatého Damiána stojí na zákupské radnici za dřevěnou ohrádkou.

„Ten most není v takovém stavu, aby tam ta socha mohla být. Našim záměrem je zrestaurovat všech šest soch, potom opravit celý most a ty sochy tam vrátit," říká starosta Zákup Radek Lípa ze Starostů pro Liberecký kraj.

Jdeme se podívat na další z památek, které se budou opravovat. Podle Lípy je náměstí Míru nejstarší výstavbou ve městě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Mařas

„Bylo to spojené s tím, že je to blízko zámku, kapucínský klášter, most, roubené chalupy a měšťanský dům. Na něm jsme v loňském roce kompletně opravili střechu a letos se chystáme na okna, fasádu a hydroizolaci."

„Helda to postavil pro svou dceru a udělal z toho dům pro postižené lidi, protože on měl postiženou dceru. Ještě to mělo parády, ozdobné lišty kolem oken," vzpomíná starousedlík Karel Mojžíšek na to, jak dům kdysi vypadal.

Město se bude k původní podobě domu vracet. Nejen fasádou, ale například i okny.

„Když se podíváte, tak jsou tady asi čtyři druhy oken, což z památkového hlediska není dobře," upozorňuje starosta Zákup.

Historický dům, který se bude letos opravovat | Foto: Tomáš Mařas

Na mostě, který vede ke kapucínskému klášteru, je zatím pět soch. Šestá je schovaná na radnici. Sochám na mostě chybí ruce i hlavy. Jak dlouho bude trvat, než se barokní most opraví?

„Pokud to půjde stejným tempem, tak rok, dva. Rekonstruovat se bude i povrch mostu, mostovky i zábradlí. Stojíme asi 30 centimetrů nad původním povrchem mostu, kde jsme dělali sondy a pod námi je normální dlažba."

Problém s vandaly

V Zákupech je i další barokní most. Tam už se sochy opravily. Přesto má socha svaté Apoleny uraženou ruku i část nohy.

„Vandalismus. Já bych byl rád, aby ve městě bylo tak o pět až deset kamer víc. Ze všech kamer ve městě zatím směřuje pouze jediná na opravené památky a ta míří na morový sloup," dodává Lípa.

Největší sochařská památka ve městě, barokní morový sloup na námětí, se zrestauroval už před 7 roky.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme