Elektrárny Opatovice do ovzduší vypouštějí více škodlivin. Žádné limity ale nepřekračují

Více škodlivin v ovzduší, vše v rámci předpisů. Taková je od začátku roku situace v Elektrárnách Opatovice. Společnost totiž začala používat místo černého hnědé uhlí. To obsahuje více síry. Ve vzduchu tak přibyde oxidu síry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kruhový objezd u Opatovic nad Labem

Kruhový objezd u Opatovic nad Labem | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podle odhadů opatovické elektrárny může být letos ve vzduchu oxidu síry až o 20 procent více než loni. Přesná čísla je ale podle mluvčího společnosti Petra Zadáka těžké říkat předem:

„Jsme teprve v měsíci lednu. Je nutno vždy vyhodnocovat celé roční období.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vypouštění škodlivin a emisní limity se zajímal Ondřej Vaňura

Elektrárny začaly používat jiné uhlí kvůli změně dodavatele.

„Toto uhlí má přirozeně jiné vlastnosti,“ poznamenal Zadák.

Elektrárny Opatovice opravdu emisní limity plnit budou, a to i přesto, že do ovzduší zřejmě letos vypustí až o 1500 tun oxidu síry víc než v loňském roce.

Nákup emisních povolenek

Je to tím, že společnost navýšila svůj emisní strop. A to tak, že koupila takzvané emisní povolenky od teplárny v pražských Malešicích.

Elektrické vedení | Foto: Jana Matznerová

„Není to tak, že by se zlepšovalo životní prostředí v Praze a okolí na úkor východních Čech. Jde o to, že byly administrativně volné emisní stropy v Praze. A díky tomu mohly být přesunuty sem d východních Čech.“

Navíc se společnost odkazuje na vypracovanou rozptylovou studii, která tvrdí, že nebudou překročeny imisní limity - zjednodušeně tedy limity škodlivin, které spadnou na zem.

Znepokojení ekologové

Současný stav se ale nelíbí některým ekologům. Podle nich bude ve východních Čechách nejvíce zasažena příroda v Orlických a také Železných horách.

Spokojený není ani královéhradecký krajský radní pro životní prostředí Jan Tippner z ČSSD:

„Jsme přesvědčen, že by mohlo dojít k významným škodám. Zejména na lesních porostech v Orlických horách, protože je to oblast, která odpovídá směrům převládajících větrů.“

O nevýšení emisních limitů rozhodoval Pardubický kraj. I tak se ale Královéhradecký kraj schvalovacího procesu zúčastnil.

„Můj osobní předpoklad byl, že ke spalování tohoto méně kvalitního paliva dojde až po vylepšení zařízení.“

Podle Tippnera měly opatovické elektrárny hnědé uhlí spalovat až po plánované přestavbě čtyř kotlů v roce 2015. Tou se má množství emisí zásadně snížit.

Jak velké škody - a jestli vůbec - za necelé 2 roky vzniknou, si zatím netroufají odhadovat ani ekologové, ani Český hydrometeorologický ústav, který kvalitu ovzduší měří.


Zvětšit mapu

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme