Muzeum v Zákupech ukazuje tradiční masopustní masky, vyrábí se ručně už 130 let

V areálu papírny v Zákupech na Českolipsku je pro návštěvníky připravena expozice několika desítek masek, především masopustních. Vyrábí se zde tradiční ruční technikou lepení do forem už neuvěřitelných 130 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

historická masopustní maska medvěda.jpg

historická masopustní maska medvěda.jpg | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Hned za dveřmi do expozice je figurína a na ní obrovská papírová hlava medvěda.

„Jeho hlava je stará možná 35 let a byla vyrobena v Zákupech. Přišel s ní před časem jeden místní občan, že ji chce opravit. My jsme mu navrhli, aby nám ji tady ponechal a výměnou, že mu dáme zbrusu novou, "říká majitel zákupských papíren Zdeněk Rydygr.

Masopustní masky začal v Zákupech vyrábět Eduard Held v roce 1884. V expozici jsou k vidění i sádrové formy, které jsou nejstarší z exponátů. V depozitáři jich mají kolem 2000. Jsou tu formy například na Pinocchia nebo císaře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Masopustní masky v Zákupech

„Nevím, jestli ty obličeje dělal podle místních obyvatel, ale máme tady pozoruhodnou galerii různých osobností s vousy i různých dam," doplňuje Zdeněk Rydygr.

Velké papírové hlavy na masopust se tu vyrábí dlouho. Důkazem je starý katalog s obrázky kdysi vyráběných masek. Je tam zhruba sto velkých nasazovacích hlav.

„Kromě toho se tu dělaly i dva druhy rukou, které se nasazovaly na skutečné lidské. Pak tu je i bosá noha, jež má půl metru. Ta se přivazovala tkaničkou k zavěšení pod kolenem. Dole je chodidlo otevřené a může se v tom normálně chodit," popisuje Rydygr.

Nechybí ani velké zvířecí masky. Například hlava koně, která je vyrobena tak, že se dá navléknout na popruhy.

„Z některých masek je hůře vidět když mají oči na stranách hlav. Nejlépe je vidět z hlavy ryby. Tam se kouká pusou," ukazuje Rydygr.

Výroba jedné masopustní hlavy trvá původní technologií až pět dnů.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme