Autor

František Janačík

Znamení: Blíženec

Životní motto: Když se směješ na svět, svět se směje na tebe.

Co dělám v rozhlase: Hlásím a připravuji zprávy.

Před rozhlasem: Byl jsem dělníkem i kulisákem v opeře, ale především reportérem Českého rozhlasu a novinářem v regionálních novinách.

Co mě baví: Vaření, knihy tlusté i tenké, ježdění na kole a hraní na kytaru.

RSS autora

Články autora

|Petr Doležel, František Janačík, Ladislav Pavlík, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Labe v Ústí zůstalo pod dvanácti metry

Téměř čtvrt miliónu lidí v Česku zůstává kvůli velké vodě mimo svůj domov. Záplavová vlna se přesunula na sever Čech a míří do Německa. V dolní části Labe už povodeň začíná ztrácet na síle. Signalizuje to kolísající stav vody na ústeckém Střekově. Hladina řeky se tam ustálila na 11,83 metru, čeká se pozvolný pokles. Terezín na Litoměřicku rozvodněná Ohře odřízla zcela od okolí. Velká voda protrhla hráze kolem města, které předtím vybagrovali hasiči. Na soutoku Labe s Ohří je kromě Terezína zatopeno nejméně třicet dalších obcí. Smutná bilance letošních záplav se v pátek rozšířila o další dvě oběti.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Lenka Rákosová, František Janačík |Zprávy z domova

Přechod na Cínovci opět otevřen

Hraniční přechod Cínovec na Teplicku byl v úterý opět uzavřen kvůli ekologické nehodě. Byl od rána neprůjezdný z České republiky do Německa kvůli unikající nebezpečné chemikálii z německého kamionu. Policisté odkláněli osobní dopravu přes hraniční přechody Moldava na Teplicku a Petrovice na Ústecku. Nákladní dopravu směřovali na přechod v Jiříkově na Děčínsku. Z kamiónu unikala vznětlivá látka timethyl-isopropyl-amin. V posledních dnech jde už o třetí případ ekologické havárie na tomto přechodu.

|Markéta Kaclová, František Janačík |Zprávy z domova

Hraniční přechod Cínovec po havárii znovu v provozu

Hraniční přechod Cínovec -Altenberg je opět v provozu. Unikající nebezpečnou látku z poškozené cisterny, která hrozila explozí, se podařilo přečerpat a od druhé hodiny v noci je přechod znovu průjezdný. Celní činnost na Cínovci ochromila hořlavá a na vzduchu výbušná chemikálie unikající z české cisterny jedoucí přes Německo do belgických Antverp.

|Viktorie Hošková, František Janačík, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Kamion s nebezpečnou látkou ochromil dopravu na Cínovci

Kvůli nebezpečí výbuchu jedovaté chemické látky musela policie evakuovat hraniční přechod Cínovec na Teplicku. Chemikálie unikla z české cisterny na německé straně hranic. Doprava přes Cínovec bude zcela uzavřena zřejmě až do ranních hodin. Původně se předpokládalo, že provoz bude obnoven kolem desáté večer. Havárii odstraňují němečtí technici a hasiči.

|František Janačík, Ladislav Pavlík, Marika Táborská, Ivana Solničková |Zprávy z domova

Sníh a vítr ochromily na řadě míst dopravu

Doslova dopravní kalamitu způsobil sníh a nárazový vítr na řadě silnic, především pak na vozovkách ve výše položených oblastech. Problémy hlásí například Liberecko, Jablonecko, Karlovarsko a Sokolovsko. Kvůli silnému sněžení musely být na několik hodin uzavřeny hraniční přechody Boží Dar a Cínovec. Hromadné nehody odpoledne zablokovaly mezi 20. a 40. kilometrem mladoboleslavskou dálnici - provoz v obou směrech byl obnoven až kolem osmé hodiny večer.

|Markéta Kaclová, Jarmila Kubíková, Blanka Černá, František Janačík |Zprávy z domova

Vlna chřipkových onemocnění postupuje

Postup chřipkových onemocnění zatím nemohou hygienici předpovědět. Jisté však je, že epidemie šířící se z pohraničních okresů Ústeckého kraje a z východních Čech brzy dorazí do Prahy. Z dnešních informací hygieniků vyplývá, že epidemie v uplynulém týdnu zasáhla okresy Chomutov, Most, Frýdek - Místek, Karlovy Vary, Louny a Teplice.