Autor

Petr Veber

Tvoří a moderuje hudební vysílání stanice D-dur, včetně víkendových Návštěv, Od Claudia k Ludwigovi a operních pořadů. Je novinářem, hudebním a operním kritikem, autorem textů o hudbě a hudebnících, spoluzakladatelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz. Vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Před působením na stanici Vltava, kde deset let vedl hudební redakci, byl v letech 1984 až 2007 zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života. Rád za ní cestuje a rád ji poslouchá. 

 

RSS autora

Články autora

|Petr Veber, Veronika Sedláčková, Vojtěch Kouřímský |Hudba

Londýn hostí Mezinárodní operní ceny. Na hudební 'Oscary' jsou nominovaní i dva čeští dirigenti

Už dnes večer budou známí první vítězové Mezinárodních operních cen. Předávání hudebních „Oscarů“ hostí Londýn a je to světová premiéra. Za vznikem hudebních cen stojí britský operní magazín Opera. Ceny se udělují v celkem 22 kategoriích. Ocenění budou nejlepší zpěváci, operní premiéry, kostýmní výpravy či orchestry. Mezi nominovanými jsou i dva čeští dirigenti Jiří Bělohlávek a Jakub Hrůša.

|Petr Veber, Milan Kocourek, Martina Mašková, Adéla Havránková, Lucie Maňourová |Hudba

Zemřel dirigent Mackerras, propagátor české hudby

Ve věku 84 let zemřel slavný dirigent a znalec české hudby sir Charles Mackerras. Zasadil se o světové šíření díla Leoše Janáčka a pět desítek let spolupracoval s Českou filharmonií. Na oslavu této spolupráce se připravoval podzimní koncert, který se již neuskuteční.