Z podstávkového domu u Českého Dubu může vzniknout muzeum

Spolek Dubáci začal s vyklízením starého podstávkového domu nedaleko Českého Dubu na Liberecku. V obci Trávníček se sešlo několik brigádníků, kteří ze stavení vyklízejí staré haraburdí. Beranova roubená hospoda Pod Lipami, která je v havarijním stavu, by se totiž mohla v budoucnu stát muzeem lidové kultury Českodubska. Kromě toho by tu mohlo fungovat i informační centrum a malé zázemí pro turisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roubenka v Trávníčku na Liberecku

Roubenka v Trávníčku na Liberecku | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Vítejte na sále v bývalé a budoucí Beranově hospodě,“ uvádí do domu Jan Havelka ze spolku Dubáci, kteří se rozhodli hospodu Pod Lipami zachránit.

„Po několika letech pátrání jsme zjistili, že je tu několik zanikajících objektů, dochovaných v původním stavu z 19. století, začátku 20. století. Vytipovali jsme tři. Nakonec jsme se dohodli s majitelem, že tady to má nějakou reálnější budoucnost,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z roubenky u Českého Dubu může vzniknout muzeum. Nejprve se ale stavení musí vyklidit. U toho nechyběl Tomáš Mařas

Z původního mobiliáře a vybavení se tady zachovala například kamna.

„Nahoře jsme našli v komoře, která je těžko přístupná, protože byla přístupná z pavlače, která spadla, takzvaný dědek. To je tesařská stolice, na které se vyráběly šindele.“

Práce bude v roubence ještě víc než dost. Strop v podstávkovém domě by mohl například brzy spadnout, trám je zlomený a shnilý.
„Je tu také strašně pavučin, prachu, starého dřeva a nábytku,“ popisuje jeden z dobrovolníků Martin Veľký.

„Dnes to začínáme vyklízet a hlavním účelem je, aby tady vznikl prostor pro řemeslníky, kteří tady provedou první záchranné práce. Je důležité, aby sem neteklo,“ připojuje se Jan Havelka.

Zatím veškerou činnost, která souvisí s úklidem, vyklizením a zabezpečením starého roubeného stavení si spolek Dubáci financuje z vlastních zdrojů.

Na opravu by chtěli sehnat peníze z dotací, případně i ze sbírek a darů.

Některé z nalezených věcí při vyklízení roubenky | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme