Výstava přibližuje Jablonec za socialismu. Vyvolává vzpomínky na mládí i na milice

Vzpomínky na mládí, ale i na konflikty s milicionáři vyvolává v lidech výstava Jablonec reálně socialistický, která se koná v jabloneckém kostele svaté Anny. Návštěvníci tam mohou mimo jiné zhlédnout na televizi Tesla záznam prvomájového průvodu, prolistovat si časopis Vlasta ze 70. let nebo posedět v dobovém křesle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: Lubomír Štrougal, Leonid Iljič Brežněv a Gustáv Husák s pionýry

Zleva: Lubomír Štrougal, Leonid Iljič Brežněv a Gustáv Husák s pionýry | Foto: Česká televize

Nábytek na výstavu o reálném socialismu zapůjčila Jablonečanka Zuzana Radošovská.

„Něco je přímo moje vlastní a něco je kamarádů, kteří se toho chtěli zbavit,“ popisuje. „Ač někdy mám choutky to vyhodit, tak zatím se tak nestalo. A dneska se to tedy hodilo,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavu o Jablonci za socialismu zavítala s mikrofonem i redaktorka ČRo Šárka Škapiková

Z nábytku je vytvořený obývací pokoj, v jehož kulisách se lidé mohou začíst do dobového časopisu či sledovat televizi.

Kromě toho tu návštěvníci najdou i podobiznu ruského bolševického revolucionáře Vladimira Iljiče Lenina a dobu, kdy názvy ulic upomínaly na československo-sovětské přátelství nebo na prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda, přiblíží i fotografie a dokumenty.

„Je to doba, na kterou ráda vzpomínám, protože tehdy jsem byla opravdu mladá,“ říká návštěvnice výstavy Jana Fričová. Čas zpět by však nevrátila.

„Občas se cítím trochu jako mimozemšťan a mám pocit, že jsem v úplně jiném městě a že na těch fotografiích potkávám město, které jsem sice kdysi dávno navštívila, ale ne že bych v něm žila,“ poznamenává.

Fotky, mapky, dobové oblečení nebo průkazy příslušníků SNB si přišel prohlédnout i další Jablonečák Martin Bauer.

„S časem jsou vzpomínky spíš příjemné než úzkostlivé. To hrozný, co v tý době bylo, se vytrácí. Koukám tady třeba na starý zdemolovaný baráky, který pamatuju, a tady na fotky z osmdesátýho devátýho, a to byla už pak krásná doba. Samozřejmě támhle esenbácký nebo milicionářský uniformy, to bylo trošku horší a měl jsem s nima občas co dočinění. Ale zlý vzpomínky mizej rychlejc,“ konstatuje návštěvník.

Také Jana Fričová byla překvapená tím, co si vlastně pamatuje, a co už ne. „Vůbec si nepamatuju – to je zase ta selektivní paměť – ten velký srp a kladivo před radnicí, kde dneska stojí telefonní budka. Z toho jsem byla v šoku,“ říká.

Další návštěvnice výstavy Magdalena Kohoutová si myslí, že některé věci je dobré nezapomínat.

„Bohužel dneska lidi spíš vzpomínají na to, že guláš byl za čtyři padesát než na to, že nesměli někam jet a že museli držet pusu. To bych řekla, že je dneska moc špatný, že na tohle lidi paměť ztratili a měli by se sem jít podívat,“ dodává.

Akci, která je součástí cyklu „25 ro(c)ků bez opony“ připravilo Jablonecké kulturní a informační centrum za finanční podpory města Jablonec.

Výstava bude otevřená – symbolicky – do 17. listopadu, kdy si Česko připomene 25 let od pádu komunistického režimu.

Šárka Škapiková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme