Výstava kraslic v Mimoni připomíná velikonoční tradice, které pomalu mizí

V Mimoni na Českolipsku mohou lidé až do neděle navštívit výstavu kraslic. Exponáty dodali lidé z města i okolí a děti z tamních základních škol. Výstava připomíná velikonoční tradice, které pomalu mizí. Uplést sami pomlázku dnes často neumí nejen děti, ale i dospělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papírová kraslice, jeden z exponátů mimoňské výstavy

Papírová kraslice, jeden z exponátů mimoňské výstavy | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Výstava kraslic by měla fungovat nejen jako ukázka tradičních technik, ale i toho, co jsou lidé schopni vymyslet a udělat," říká Helena Jakešová z mimoňského odboru kultury.

Děti dnes podle velikonoční tradice vnímají spíše jen jako možnost vykoledovat si vajíčko nebo sladkost.

„Určitě to povědomí mizí a děti to tak skutečně asi vnímají. Tahle výstava by měla pomoci připomenout základy velikonoc, aby v tom neviděly jenom ta vajíčka," dodává Helena Jakešová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je vztah dětí id dospělých na Českolipsku k velikonočním tradicím, zjišťoval Tomáš Mařas

Na výstavu dodali kraslice nejen dospělí, ale i děti z mimoňských základních škol. „Zdobíme je voskovou technikou. Nad svíčkou se rozehřeje voskovka a pak postupně špendlíkem kreslíte," popisuje jedna z žákyň.

A co děti ve škole napadne jako první, když se řekne slovo Velikonoce?

„Kluci chodí s pomlázkama, holky jim dávají vajíčka za koledu. Jí se beránek," vybavuje si další školačka.

Kraslice dětí z mimoňských základních škol | Foto: Tomáš Mařas

„Ukřižování Ježíše Krista, to je symbol jara. Je Škaredá sobota, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, neděle Boží hod a Velké pondělí," vyjmenovává jeden ze žáků základní školy a přitom kouká do papíru, který má před sebou. Jakmile se list papíru otočí, aby na něj neviděl, je v koncích. „Teď už toho moc nevím."

Velikonoční pomlázku dnes uplete málokdo. Potvrzuje to i Helena Nováková, která v České Lípě prodává pomlázky už více než patnáct let.

„Mladý už nepletou. Mládí už nemá zájem o práci, natož o pomlázky. Kupují je hlavně maminky pro děti," říká.

Pomlázky na trhu za pár desetikorun | Foto: Tomáš Mařas

Mimoňské pašije nebo vztyčování křížů

O velikonočních tradicích toho děti už moc nevědí. Přesto bylo Českolipsko podle historika vlastivědného muzea Tomáše Cidliny typické některými zvyky.

„Například mimoňské pašije, které se konaly do druhé světové války a kterých se účastnily tisíce návštěvníků. Při příležitosti těchto pašijí, tedy her o utrpění Páně, se konal také slavnostní průvod," zmiňuje historik.

Dalším typickým velikonočním zvykem bylo vztyčování křížů u Nového Boru, které lidé ověšovali lucerničkami, nebo takzvaná velikonoční jízda, která se dodnes zachovala v německé Lužici.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme