Vozíčkáři se do vody na mnoha českolipských koupalištích nedostanou, chybí i bezbariérové šatny

Lidé upoutaní na invalidní vozík jsou na českolipských koupalištích často v nevýhodě. Mají sice do areálů bezproblémový přístup, ale dostat se blíž k vodě je mnohdy nemožné. Chybí také bezbariérové toalety nebo převlékárny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Hamru na Jezeře je vstup na pláž bezbariérový

V Hamru na Jezeře je vstup na pláž bezbariérový | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

V Hamru na Jezeře se vozíčkář dostane na pláž po zpevněné pěšině a následně po pevné cestě.

„Vstup na pláž je řešený bezbariérově. Letos jsme vybudovali molo, které mělo být také zpřístupněné vozíčkářům. Nepovedlo se nám ale dodělat nájezd. V květnu už přijeli lidé,“ vzpomíná nezávislý starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák.

Sociální zařízení v areálu má bezbariérový přístup. Invalidé se tak mohou i pohodlně převléct. „Invalidní záchod je prostorný, místo tady je," doplňuje Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak jsou českolipská koupaliště uzpůsobena pro vozíčkáře, zjišťoval Tomáš Mařas

Přímo na pláž se ale člověk upoutaný na invalidní vozík nedostane. Chybí zpevněná cesta.

„Je trošku problém, že by se dostal až k vodě. U mola je tráva, tam by se teoreticky měl dostat,“ přibližuje starosta Hamru na Jezeře.

Vozíčkáři, kteří přijedou na koupaliště v Zákupech, se nemají problém dostat z parkoviště do areálu po cestě z panelů. Dostupný je i travnatý plácek u vody. Šatny už ale kvůli schodu využít nemohou.

„Tento starý objekt máme v plánu srovnat se zemí a postavit tu něco novějšího. Bohužel tomu nyní brání nedostatek finančních prostředků," vysvětluje nezávislá místostarostka Zákup Iva Kreisingerová.

Po cestě z panelů se vozíčkář dostane až k toaletám a sprchám. Čeká na něj ale nepřekonatelná překážka, a to dvacet centimetrů vysoký schod.

„Tady by se musel udělat sjezd. Další problém je hned o kus dál," upozorňuje místostarostka Zákup. Přímo do sprch a toalet vedou další dva schody.

Z parkoviště do areálu se v Zákupech dostanou vozíčkáři po cestě z panelů | Foto: Tomáš Mařas

Vstup na hlavní pláž u Máchova jezera je bezproblémový. Lidé na invalidním vozíku mohou využít širokou dlážděnou cestu.

Přístup k vodě sice zatím chybí, ale ředitel společnosti provozující hlavní pláž Vladimír Reichert už o něm má jasnou představu.

„Najede si co nejblíže k vodě, kde si zahákne vozík, který mu zůstane na místě. Z něj pak sleze a po té umělé hmotě se dostane do vody, nebude od písku. Když se z vody vrátí, tak si vleze na vozík, aniž by ho pískem zašpinil," vysvětluje Reichert.

Ředitel společnosti čeká na vypuštění Máchova jezera, které je plánované letos na podzim.

„Čekáme na to už několik let. Pokud se jezero vyprázdní, tak ten nájezd uděláme,“ slibuje Reichert.

Na hlavní pláži jsou tři místa, kde jsou toalety. Jedny z nich jsou vyhrazené pro vozíčkáře. Zatím tu chybí bezbariérová převlékárna. Vozíčkáři ale mohou využít zástěnu v jedné z restaurací nebo bezbariérové toalety.

U Máchova jezera přístup k vodě pro vozíčkáře zatím chybí | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme