V České Lípě slavili Den bez aut. Některým řidičům se to příliš nezamlouvalo

Česká Lípa se o víkendu připojila k mezinárodní akci Den bez aut. Ta má upozornit na houstnoucí dopravu ve městech. Pro děti byl připravený celodenní zábavný program na dopravním hřišti, dospělí se zase mohli svézt historickými autobusy. Řidiči se naopak museli vypořádat s uzavírkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historické autobusy v centru České Lípy

Historické autobusy v centru České Lípy | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Někde se uzavřenými ulicemi projížděli cyklisté, jinde se silnice na několik hodin změnily v pěší zóny.

Děti si na dopravním hřišti mohly půjčit kola nebo šlapadla, seznámily se ale také s prací záchranné služby, policejních psovodů nebo dopravní policie.

„Ukazujeme jim vybavení auta. Mohou si vyzkoušet neprůstřelné vesty,“ přiblížila přítomná policistka.

Zatímco na dopravním hřišti se stovky dětí bavily, o několik metrů dál byla atmosféra zcela jiná. Kvůli bezpečnosti dětí se na pět hodin uzavřela přilehlá ulice U Průmyslovky.

Řidičům se to příliš nezamlouvalo, mnozí se strážníky smlouvali o průjezdu. „Řidiči nesledují dopravní značení a pak se diví, že tady stojí auto městské policie, zábrany a že se dál nedostanou,“ divil se českolipský strážník Martin Duda.

Přehrát

00:00 / 00:00

V České Lípě se slavil Den bez aut

Na místě sloužil celý den. Řidiči sice nebyli fyzicky agresivní, občas si ale vyslechl nepěkné věci.

„Z okénka pořvávají a urážejí. Plno aut, i když vidí značku zákaz odbočování, se odbočit snaží, a to přímo za značkou,“ dodal.

Stovky zájemců si vyzkoušely také jízdu historickými autobusy. „Většinou na Den bez aut navazuje ještě další akce, Den s historickými autobusy. Lidé se mohou po celý den svézt městskou hromadnou dopravou zdarma a zároveň se mohou po celém městě svézt pěti historickými autobusy,“ vysvětlila mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Jízdu ve starých strojích si cestující pochvalovali, přestože nenabídly komfort dnešních autobusů: „Trošku to drncalo. Zážitek to ale byl nádherný. My jsme se na to těšili a vybrali jsme si ten červený autobus, protože se nám líbil nejvíc.“


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme