Rekonstrukce má přiblížit českolipské vlakové nádraží k zastávkám autobusů

Hlavní železniční nádraží v České Lípě cestujícím nevyhovuje. Stěžují si na špatné značení nástupišť nebo na nedostatek lavic v čekárně. To by se ale mělo už brzy změnit. Zhruba v polovině příštího roku má začít rekonstrukce za téměř miliardu korun. Hotovo by mělo být o rok později.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádraží Dobrovice, ostře sledovaný vlaky

Nádraží Dobrovice, ostře sledovaný vlaky | Foto: Filip Jandourek

Na střeše nad nástupištěm u hlavní budovy visí stará oprýskaná světelná cedule.

„Mně to připadá otřesné, že v dnešní době, 25 let od revoluce, se nic neděje. Tady je okresní město, tak by to nádraží mělo k něčemu vypadat,“ stěžuje si paní Olga.

Českolipské nádraží si pamatuje ještě z dob svého dětství, z roku 1947. Schází jí také přehledné jízdní řády a dostatek míst k sezení. „Spousta lidí stojí a nemají možnost si sednout,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českolipské vlakové nádraží by se mělo konečně dočkat rekonstrukce

Přehledně značená není ani toaleta. Nádraží má navíc jediný bezbariérový přístup k nástupištím. Nájezd je ovšem plný výmolů a nerovností a místy jsou kvůli kolejím i deseticentimetrové mezery.

Nádraží by se ale mělo konečně dočkat změn. „Vlastní rekonstrukce železniční stanice a přilehlých úseků trati, nová nástupiště s výškou hrany 550 milimetrů nad temenem, bezbariérový přístup na perony a základní prostory pro odbavení cestujících,“ přibližuje Lubor Hrubeš ze Správy železniční dopravní cesty.

„Se starou budovou teď neuvažujeme, protože ta je v majetku Českých drah. Počítáme, že základní odbavení bychom dělali v nějakém novém objektu, ale to vyplyne z územního řízení a z dalšího stupně zpracování projektové dokumentace,“ dodává.

Nástupiště by se také měla posunout přibližně o 150 metrů blíže k autobusovým zastávkám městské dopravy.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme