Pes může zemřít už po několika desítkách minut v zavřeném autě

V České Lípě je možné občas zahlédnout za okny přehřátého vozu psa. I když je tam zavřený jen na několik desítek minut, může to mít pro zvíře fatální následky. Přestože se to dnes už moc často neděje, českolipští strážníci museli před časem řešit případy zavírání psů do aut přes noc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes v autě

Pes v autě | Foto: Fotobanka stock.xchng

Během přibližně půlhodinového parkování na nekrytém parkovišti před supermarketem teplota ve voze stoupá. V autě bez klimatizace se může vyšplhat klidně k padesáti stupňům Celsia.

„Škvírka v okýnku určitě nepomůže. Když si vezmete, že pojedete v autě bez klimatizace a necháte ho chvíli zastavené někde na sluníčku, teplota stoupne na nějakých 50 až 70 stupňů Celsia,“ uvádí Tereza Kaiserová z českolipské ekoporadny Orsej.

„Pes se ochlazuje tím, že vydává teplo jazykem, hodně dýchá a potřebuje dostatek čerstvého vzduchu. Když tu možnost nemá, pak dochází velmi rychle k přehřátí organismu a k úhynu,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak nebezpečné je zavírat psy v autě, ví reportér Tomáš Mařas

Doporučení tedy zní nenechávat v teplých dnech psy v přehřátých autech. I přesto, že o tom většina majitelů psů ví a ve vozech je nenechávají, najdou se i lidé, kteří se tím neřídí.

„Takové případy se občas vyskytnou. Nám se občas v minulosti stávalo, že nám někdo oznámil, že na sídlišti nechávají lidé po určitou dobu psy v autě, především v noční době. Ty případy jsme řešili s veterinou, jestli tam nedošlo k týrání, ale ani v jednom případě se neprokázalo, že by to zvíře nějak strádalo a že by k týrání docházelo,“ popisuje Antonín Doležal z českolipské městské policie.

Důvod takového jednání je podle Doležela většinou takový, že majitel jde na noční směnu a nechce, aby psi dělali hluk, který by obtěžoval sousedy.

Majitelům za takové jednání hrozí postih. „Záleží tam na úmyslu, nedbalosti, je to ošetřené zákonem na ochranu proti týrání a řeší to příslušný správní orgán,“ dodává Doležal.

Majiteli psa, kterému budou muset z přehřátého auta pomoci strážníci, hrozí v lepším případě řízení u přestupkové komise, kde může dostat až půlmilionovou pokutu.

Tomáš Mařas, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme