Liberecká policie má nejmodernější operační středisko v Evropě. Stálo 80 milionů

Opravenou budovu a moderní operační středisko – takový dárek dostali k velikonočním svátkům policisté v Liberci. Stál sice 80 milionů korun, nicméně vyšel mnohem levněji, než kdyby se policisté stěhovali do nové budovy. Tu ještě před několika lety plánovalo postavit jejich vedení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policie v akci

policie v akci | Foto: Ondřej Jánoška

Dříve zchátralá budova policie v Pastýřské ulici prokoukla – má novou fasádu, je zateplená a její omítky doslova svítí. Policisté jsou ale hlavně pyšní na nové operační středisko, v němž přijímají všechna hlášení na lince 158. Operační důstojníci pak vysílají hlídky k zásahům.

„Každá událost je zaznamenávána do systému Václav. Policista zapíše základní údaje: příjmení, jméno volajícího a místo, kde k události došlo. Adresa se pak přenese do mapových údajů, jež slouží tomu, abychom nasadili síly a prostředky, které jsou nejblíže,“ vysvětluje vedoucí směny Vladimír Šír.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové operační středisko policie v Liberci navštívila redaktorka Ivana Bernáthová

Počítače a komunikační systémy mají teď liberečtí policisté nejmodernější v Evropě. Zatímco v minulých letech chodili na zkušenou třeba do Německa nebo Rakouska, teď kolegové z těchto zemí jezdí na exkurzi do Liberce.

„Dostali jsme se do situace, kdy máme všechna čtyři bývalá operační střediska z okresních ředitelství zde na jednom místě. Ten komfort je zcela jinde – spojení, technologie i propojení s ostatními subjekty integrovaného záchranného systému bude operativnější a rychlejší,“ konstatuje šéf krajské policie Vladislav Husák.

Vedoucí operačního centra Barbora Maralíková zdůrazňuje, že policistům hodně pomohou perfektní mapy:

„Máme hasičský mapový podklad, aby byla jednodušší komunikace s hasiči, dále máme policejní mapový podklad a ortofotomapu, která umožňuje upřesnit, kam policisty posíláme. Zároveň máme online přístup do katastru nemovitostí, takže jsme okamžitě schopni zjistit majitele budovy, kde třeba hoří nebo uniká plyn.“

Ve směně bude pracovat šest policistů, v době mimořádné události i víc. Teď všichni procházejí školením. Policisté mají dále nové kanceláře, šatny, tělocvičnu a taky recepci laděnou v modrém uklidňujícím tónu.

„Pokud občan přijde, tak mu tam řeknou, kam se má obrátit a zavolají mu příslušnou službu. Recepce je bezbariérová, což dříve objekt v Pastýřské ulici neměl,“ dodává policejní náměstek pro ekonomiku Vladimír Libnar.

Policisté se nastěhují do opravené budovy hned po Velikonocích, operační centrum začne naostro fungovat v polovině příštího týdne.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme