Fourcrossaři nadchli Jablonec, nejrychlejší byl český borec Tomáš Slavík

V Jablonci nad Nisou se včera představila fourcrossová světová špička při závodě Světového poháru. Zaplněný bikepark hostil akci Fourcross Relevations potřetí v řadě, a i tentokrát se závod vydařil na výbornou. Především díky výborné divácké kulise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Slavík slavil vítězství v závodu Světového poháru v Jablonci

Tomáš Slavík slavil vítězství v závodu Světového poháru v Jablonci | Zdroj: ČTK

Na fotbal se lidé v Jablonci příliš nehrnou. Jakmile se ale tady v bikeparku, zhruba 500 metrů právě za fotbalovou Střelnicí sejdou odvážlivci, kteří až 70 kilometrovou rychlostí sviští na svých kolech prudkou tratí s překážkami, je to velká věc. A na místní sjezdovce se sejde přes 12 tisíc přihlížejících.

„Takováhle skvělá akce je tady jednou za rok, takže by byl hřích se v takovém počasí nepřijít podívat. Je to dobrá párty a bikeři jsou fajn,“ říkají fanoušci. Mezitím se jejich hrdinové - vždy po čtyřech - řítí ze sjezdovky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fourcrossaři nadchli Jablonec, v závodu Světového poháru byl nejrychlejší český borec Tomáš Slavík

Tím, že dokážou ve velké rychlosti ustát všechny skoky, snad popírají zákony fyziky, což se dá říct zas a znovu o těch, kteří postoupí do další rozjížďky. Stejně jako třeba ve snowboardcrossu musejí ti nejlepší projít z osmifinále až do finálové jízdy.

„Pro 90% lidí je to něco nepředstavitelného. Patnáctimetrové skoky, v sedmdesáti do lesa mezi stromy. To nedokáže každý a prakticky jde o život. Ve čtvrtek si při tréninku švýcarský závodník zlomil čtyři obratle,“ říká Tomáš Vosyka, technik nejlepšího českého fourcrossaře Tomáše Slavíka.

Ten ve finálové jízdě s přehledem porazil mezinárodní konkurenci, a k radosti domácího publika zvítězil na jablonecké trati potřetí v řadě.

„Poslední dva měsíce jsem měl problémy se zdravím. Jel jsem s natrženými vazy a poslední dva dny beru antibiotika. Jsem takový zabrzděný, ale o to víc si vážím vítězství,“ usmíval se vítěz Tomáš Slavík, který triumfoval před druhým Franouzem Quintinem Derbierem.

„Slyšel jsem, že je to tady perfektní akce. Je vidět, že organizátoři už s tím mají zkušenosti. Bylo to úžasné, perfektní. Město je také krásné a příští rok znovu rád dorazím,“ dodal Quintin Derbier.

Vojtěch Bureš, David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme