Se sprejem v ruce obletěl svět. Z ulic a nádraží se Jan Kaláb dostal do prestižních galerií

Jan Kaláb je přední osobností současné výtvarné scény. Věnuje se především graffiti a abstraktnímu umění. Sprej držel v ruce poprvé v patnácti letech, od té doby vytvořil stovky pouličních obrazů. Procestoval svět od Moskvy po Rio de Janeiro.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kaláb, výtvarník (graffiti, street art a mural art)

Jan Kaláb, výtvarník (graffiti, street art a mural art) | Foto: Věra Luptáková

Než se Jan Kaláb stal uznávaným umělcem, snažil se zůstávat v anonymitě. Se sprejem v ruce vytvořil stovky graffiti na domy nebo vlaky. Jindy barvil praskliny v asfaltu. Dnes ho kritici oceňují jako originálního tvůrce graffiti, 3D objektů a dalších uměleckých děl. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Osobnosti Plus je Jan Kaláb

Neměl jsem to nikdy postavené tak, že bych lhal a utíkal z domu. Měl jsem tolerantní rodiče, někdy to pro ně bylo těžké a obdivuju je proto. Náš vztah byl vždy postavený na tom, že se nelže. Když jsem šel stříkat graffiti, řekl jsem vždy, kam jdu, a snažil jsem se domů přijít do určité hodiny,“ říká o době, kdy se sprejerstvím začínal.

Když je člověk rozumný a v druhém vidí touhu po něčem, nechce to zastavit, protože ví, že to nedopadne dobře,“ dodává. 

Podle něj někteří lidé začínají s graffiti proto, že je láká ilegální stránka věci. U Kalába to tak nebylo. „Nemusí být vzrušení jen ze všeho, co je ilegální. Každý to má jinak,“ říká a dodává, že on většinu graffiti vytvořil v době, kdy to zákon tolik nepostihoval. 

Každý člověk má jiné důvody, proč věci dělá, i když potom navenek tyto věci vypadají stejně. Pro mě byla hlavním motivem svoboda výtvarného projevu, adrenalin byl až druhotným. Ilegální aspekt graffiti byl vedlejší efekt. Chtěl jsem pomalovat plochu a bohužel jsem proto musel překročit zákon,“ říká uznávaný výtvarník.

Moment, kdy se ze sprejera z ulice stane umělec, podle něj neexistuje. Je to kontinuální proces. 

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s výtvarníkem Janem Kalábem. Bude mluvit mimo jiné o street artu, co tvořil během pobytu v New Yorku.

Barbora Tachecí, Kateřina Tesařová, pak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme