Moravský Krumlov se chystá na návrat Slovanské epopeje. Na opravu zámku mu chybí třetina peněz

Jihomoravští zastupitelé na čtvrtečním zasedání odsouhlasili, že podpoří návrat Slovanské epopeje z Prahy zpátky do Moravského Krumlova. Zásadní pro ně je, aby se města na převozu oficiálně dohodla a aby zůstala plátna Alfonse Muchy na Moravě alespoň několik let.

Moravský Krumlov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alfons Mucha, Slovanská epopej, Obecní dům

Alfons Mucha, Slovanská epopej, Obecní dům | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vedení Krumlova potřebuje získat dohromady 30 milionů korun na nutné úpravy zámku, kde by bylo dílo vystaveno. Jihomoravský kraj má podle hejtmana Bohumila Šimka z hnutí ANO přispět třetinovou částkou.

Pokud Praha postaví pro Slovanskou epopej budovu, ukončím spory, říká Muchův vnuk

Číst článek

„Chceme mít na papíře, že Slovanská epopej zde nějakou dobu pobude, ideálně pět a více let. Aby byla ta finanční injekce nějakým způsobem zúročena. Rada Jihomoravského kraje bude hledat finanční model, jak Moravskému Krumlovu za té podmínky pomoci.“

Zastupitelé zároveň pověřili radu jednáním o podrobnostech pomoci. Starosta obce Tomáš Třetina (TOP 09) řekl, že město chystá ohledně epopeje také memorandum s ministerstvem kultury.

Praha dlouhodobě hledá prostory, kde epopej vystavit. Sama je totiž nemá. Pro obrazy je nutné zajistit trvalou teplotu v rozmezí 18 až 20 stupňů Celsia, vlhkost 45 až 55 procent s minimálním denním výkyvem, potřeba je také správné nasvícení.

Rovněž je nutné ochránit obrazy proti požáru i případné krádeži nebo poničení. S výjimkou zabezpečení podle vedení Prahy není zatím v Krumlově nic z toho k dispozici.

Alena Hesová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme