Mariupolský malíř Kuindži miloval moře. Muzeum zničil ruský útok, obrazy se ale podařilo zachránit

Při bombardování Mariupolu bylo zasaženo také muzeum světoznámého malíře-marinisty Archipa Kuindžiho. Cenné originály se ale podařilo podle pracovníků muzea převést na bezpečné místo.

Od zpravodaje z místa Mariupol Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská agrese na Ukrajině se nevyhýbá nemocnicím, divadlům ani muzeím. Během útoku na přístav Mariupol bylo zničeno i umělecké muzeum světoznámého malíře moře Archipa Kuindžiho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž z ještě předválečného Mariupolu

Jednou z nejkrásnějších staveb v Mariupolu byla vila, ve které se nacházelo muzeum Archipa Kuindžiho.

Archip Ivanovič Kuindži se narodil v Mariupolu na dnešní Karasevské ulici buď roce 1842 nebo 1843. Budova muzea ale s jeho životem přímo spojená není, patřila jiným majitelům. Archip Ivanovič tady ve městě našel svou lásku, ale osud vztahu moc nepřál, a tak se zamiloval do Azovského moře, které se mu stalo celoživotní inspirací. Stejně jako město jeho dětství.

Portrét Archipa Kuindžiho od Grigoryho Kalmykova. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Archip Kuindži, syn řeckých přistěhovalců, neměl ani jako malíř zpočátku moc jednoduchý život.

„Nikdo v něj nevěřil – jeho talentu nevěřili přátelé, kolegové ani otec jeho nevěsty. Uznání a ocenění jeho kvalit se mu dostalo až na umělecké akademii v Petrohradě, a to poměrně rychle, což bylo vzhledem k chudým poměrům, ze kterých pocházel, důkazem jeho obrovské píle, vůle a důvěry v sebe. I proto je chloubou našeho města, přestože tady už potom nežil. Jsme ale hrdí na to, že se u nás narodil,“ popisuje historička Olga Děmidková.

Zelenskyj: V obleženém Mariupolu zůstává 100 tisíc lidí, snahy o záchranu civilistů maří ruský teror

Číst článek

V muzeu rodáka z Mariupolu Archipa Kuindžiho mají čtyři originály a jsou na ně velmi pyšní. Další jeho obrazy jsou rozeseté po celém světě od Paříže po další známé galerie v Moskvě, Petrohradě a dalších městech.

Tyto čtyři, poměrně malé obrázky, by do muzea nepřilákaly takovou pozornost turistů, proto kromě nich vystavují také velké kopie. Nejde ale tak docela o kopie: pořídil je totiž Kuindži sám.

Vedení muzea Archipa Kuindžiho oznámilo, že při ruském útoku byla budova silně poškozená, Kuindžiho originály se naštěstí už předtím podařilo převézt na bezpečné místo.
Muzeum ale pečovalo celkem o dva tisíce exponátů - a mezi nimi byly i obrazy takových mistrů, jako byli Ivan Ajvazovjskij, Taťána Jablonská nebo Michail Deregus.

Muzeum pečovalo o dva tisíce exponátů. Mezi nimi byly i obrazy takových mistrů, jako byli Ivan Ajvazovjskij, Taťána Jablonská nebo Michail Deregus. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

O jejich osudu pracovnice muzea nic nevědí a Radiožurnál neví nic o osudu zaměstnankyň muzea. Některé se možná doteď skrývají ve sklepích svých domů, pokud přežily.
Ale historička Olga Děmidková se i s malým synem po dvou týdnech válečného pekla dostala do bezpečí.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme