Kulturní tipy: Banksyho díla v Galerii Mánes a inscenace Prezidementi v Jatkách 78

Britský streetartový umělec Banksy sice zůstává anonymní, jeho díla ale lidé mnohdy poznají na první pohled. Několik desítek z nich si nyní mohou zájemci prohlédnout v pražské Galerii Mánes. Nejen to připomíná Radiožurnál v každodenních kulturních tipech.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banksyho obraz v londýnské galerii

Banksyho obraz v londýnské galerii | Foto: Yui Mok | Zdroj: Reuters

Banksy v Praze

Díla britského anonymního streetartového umělce Banksyho si od soboty můžete prohlédnout v pražské Galerii Mánes. Nabízí výběr několika desítek tištěných verzí jeho provokativních děl ze soukromých sbírek a také nástěnných graffiti.

Banksy poděkoval zdravotníkům starajícím se o pacienty s koronavirem. U nemocnice nechal obraz

Číst článek

Výstava nabízí například dílo Napalmové děvče, v němž Banksy využil známé reportážní foto mladé dívky po americkém napalmovém útoku ve Vietnamu v 70. letech, kterou umístil mezi Ronalda McDonalda a Mickeyho Mouse. Výstava potrvá až do 27. září.

Banksy je slavným graffiti umělcem, který napříč světem transformuje ulice do gigantických pláten. Je utajeným umělcem, který se vyhýbá řízené publicitě a odhalení své identity. Banskymu, který se uměleckým graffiti zabývá již od 90. let 20. století, se podařilo skrýváním identity vytvořit vlastní mýty.

Sám umělec se na realizaci pražské výstavy nepodílel. Organizátoři na plakátech upozorňují na neautentičnost a dokonce garantují „stoprocentně neautorizované dílo“. Žádné graffiti ověřeno být nemůže, autor by se tím totiž automaticky doznal k vandalství.

Spitfire Company

Divadelní soubor Spitfire Company si na sobotní večer připravil druhou premiéru inscenace Prezidementi. Připravili ji pro prostor uměleckého centra Jatka 78 v pražské holešovické Tržnici. V představení zní komentář Saši Rašilova a Lucie Trmíkové. A jak Radiožurnálu řekl režisér inscenace Petr Boháč, jde o společenskou frašku o absurditě politické scény.

„Trmíková s Rašilovem hrají sami sebe a na jednu stranu dabují veškeré postavy – je jich asi dvacet -, které se na scéně objeví. Na druhou komentují to, co vidí,“ popisuje Boháč, který je spolu s Miřenkou Čechovou dlouholetým šéfem experimentálního divadelního souboru.

Ha-di v opuštěném dole v Bělorusku

Herci brněnského HaDivadla od tohoto víkendu už také hrají před plným hledištěm. V představení s názvem Sedimenty, diagnózy, wellness berou diváky do plicního sanatoria ve vytěženém dole v Bělorusku. Jde o autorský projekt celého souboru, premiéru měl v pátek. V brněnském HaDivadle ho dávají v sobotu i v neděli.

V centru projektu Sedimenty, diagnózy, wellness stojí nedivadelní text, který diváka zavádí do prostředí „kouzelného dolu“ neboli plicního sanatoria zařízeného ve vytěženém potašovém podzemí Běloruska. Právě tam se ve vyprávění, složeném ze společného psaní kolektivu a různorodé imaginace autorů, vydává mannovská postava sebepozorovatele, v nové transformaci proměněná v takzvaného preppera.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme