Organizátoři Eurovize vyloučili nizozemského reprezentanta. Důvodem je stížnost ženy z produkce

Organizátoři písňové soutěže Eurovize v sobotu jen několik hodin před večerním finále vyloučili z účasti zástupce Nizozemska, zpěváka Joosta Kleina. Důvodem je podle agentury AP vyšetřování incidentu, které vede švédská policie na základě stížnosti ženské členky produkčního týmu.

Malmö Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joost Klein, reprezentant Nizozemí na Eurovizi

Joost Klein měl v sobotu předvést píseň Europapa, díky níž patřil podle médií k favoritům na vítězství v soutěži | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Nizozemská veřejnoprávní televize Avrotros vyloučení označila za „nepřiměřené“ a agentuře AFP sdělila, že ji „šokovalo“. Finále se tak zúčastní zpěváci z 25 zemí, zástupkyně Česka, zpěvačka Aiko se do finále nedostala.

Evropská vysílací unie, která soutěž organizuje, v sobotu v prohlášení uvedla, že vyloučení se týká incidentu, v němž nefiguruje žádný jiný umělec (účastník soutěže) ani člen jiné delegace. Podle AP se totiž objevily spekulace, že incident souvisí s izraelskou delegací. Klein měl v sobotu předvést píseň Europapa, díky níž patřil podle médií k favoritům na vítězství v soutěži.

Letošní 68. ročník Eurovize poznamenaly protiizraelské protesty kvůli válce v palestinském Pásmu Gazy, která začala loni 7. října teroristickým útokem radikálně islamistického palestinského hnutí Hamás na Izrael.

V předchozích měsících mnozí vyzývali k bojkotu této soutěže či k vyloučení izraelské zpěvačky Eden Golanové, která se nakonec dostala až do dnešního finále. K tomu jí pogratuloval i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který uvedl, že postoupila navzdory „ošklivé vlně antisemitismu“.

Golanová nicméně musela na žádost organizátorů už dříve upravit svou skladbu, kterou původně nazvala October Rain (Říjnový déšť), což Evropská vysílací unie odmítla jako politicky zabarvené. Izrael se stal terčem útoku Hamásu loni v říjnu, palestinští ozbrojenci při něm zabili na 1200 lidí. Golanová nakonec vystoupila s písní Hurricane (Hurikán).

Česko nepostoupilo do finále Eurovize. Zpěvačka Aiko nezaujala poprockovou písní Pedestal

Číst článek

V posledních dnech se ve švédském Malmö, kde se Eurovize letos koná, uskutečnily protesty tisíců lidí. Ve čtvrtek demonstrovalo v tomto třetím největším švédském městě, kde žije i početná muslimská komunita, asi 10 000 lidí. Kritizovali účast Izraele v hudební soutěži kvůli jeho ofenzivě v Pásmu Gazy, při níž zemřelo podle palestinských úřadů ovládaných Hamásem na 35 000 Palestinců. „Nemyslím si, že by měl být Izrael součástí této akce, protože se dopouští zločinů proti lidskosti,“ citovala agentura AP jednoho z účastníků čtvrteční demonstrace.

Protesty v Malmö se konaly i v pátek a na sobotní odpoledne je tam plánována další demonstrace.

V sobotu ráno také asi 40 aktivistů vniklo do budovy finské veřejnoprávní stanice YLE v Helsinkách a požadovalo stažení finského zástupce z finálového klání. Přinesli mimo jiné kartony s nápisy „Bojkotujte Eurovizi“ či „Zastavte genocidu“. Někteří totiž označují chování izraelské vlády vůči Palestincům v Gaze za genocidu.

Na protiizraelské demonstraci v Malmö drží protestující transparent podporující Joosta Kleina | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme