Národní galerie zahájila výběrové řízení na nového ředitele. Do funkce by mohl nastoupit v říjnu

Ministerstvo kultury vypsalo výběrové řízení na nového generálního ředitele Národní galerie. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí resortu Michaela Lagronová. Zájemci o post šéfa největší sbírkotvorné a výstavní instituce v Česku mohli podávat přihlášku do středy, výběr bude probíhat hned v několika kolech. Jména uchazečů ministerstvo zveřejní až ve finální fázi procesu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní Galerie ve Veletržním paláci (v Praze 7, Dukelských hrdinů 530/47)

Nový ředitel Národní galerie by mohl do funkce nastoupit již během října | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Výběrové řízení na ředitele galerie vyhlásilo ministerstvo kultury v polovině dubna. Konkurz má několik kol. To úvodní bude spočívat ve formální kontrole přihlášek uchazečů a inzerovaných kritérií, během dalšího pak proběhne ústní pohovor se všemi uchazeči, kteří splnili kritéria, uvádí v tiskovém prohlášení mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Radní Třeštíková: Ztrátu milionů, o které Praha přišla kvůli odlivu turistů, pocítí celé Česko

Číst článek

Čtrnáctičlenná komise, v níž zasedne například architekt Josef Pleskot, historička umění Milena Slavická nebo kurátor Jiří Malachický, doporučí resortu maximálně tři nejvhodnější kandidáty, z nichž jednoho do funkce jmenuje ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) s pomocí garanční rady.

Ministerstvo kultury počítá s nástupem nového ředitele během října, nejpozději do konce tohoto roku. Jak uvedla v prohlášení mluvčí resortu, vítěz konkurzu by se mohl funkce ujmout případně až v lednu, pokud bude mít během podzimu jiné pracovní závazky.

Vypsání konkurzu ministr Zaorálek oznámil přesně rok poté, co jeho předchůdce Antonín Staněk (ČSSD) odvolal tehdejšího ředitele galerie Jiřího Fajta. Spolu s ním zbavil funkce i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Oba dva šéfy Staněk odvolal s odkazem na hospodářská pochybení.

Staněk před rokem vedením Národní galerie dočasně pověřil ekonoma Ivana Morávka a vypsal výběrová řízení na nové ředitele obou institucí. Zaorálek je po svém nástupu na ministerstvo zrušil. V případě Národní galerie pak odvolal Morávka a řízením galerie pověřil Anne-Marii Nedomu, manželku ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme