SOUTĚŽ: Stát v rozkladu. Vyhrajte knihu reportáží bilancujících třicet let českého kapitalismu

Reportáže z oblastí, na které se od sametové revoluce zapomnělo. Tak zní podtitul sbírky s názvem Stát v rozkladu. Čtveřice publicistů se v ní snaží zodpovědět otázku, proč naše země stále nevzkvétá. O knihu si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Česko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice (ilustrační foto)

„Problémy mělo české zdravotnictví i před koronavirem, ale během pandemie na ně bylo vidět jako nikdy dříve,“ upozorňují autoři knihy (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Stát v rozkladu v šesti kapitolách zachycuje, co autoři označují za dopady dlouhodobé politické rezignace na koncepční řešení oblastí, které sice nemají okamžitý ekonomický potenciál, ale zásadně podle nich určují podobu a důstojnost života v Česku.

„Texty v této knize mohou otevřenému čtenáři ukázat, kde se nacházejí slabá místa české společnosti. Za posledních třicet let je jich už tolik, že tato kniha rozhodně nemůže přinést jejich vyčerpávající výčet,“ píše v úvodu novinář Jan Bělíček.

Obálka knihy Stát v rozkladu | Zdroj: Nakladatelství Host

Dobu třiceti let zmiňuje záměrně. K reflexi dokola opakovaných témat, jako je reforma vzdělání, zdravotnictví, důchodového systému nebo revitalizace uhelných regionů, je totiž spolu s kolegy přiměly oslavy k výročí sametové revoluce v roce 2019. 

„Neexistovala snad žádná polistopadová vláda, která by nechtěla některou z těchto oblastí reformovat a měnit. A žádná z nich v těchto oblastech v podstatě nic neudělala. Chtěli jsme proto zjistit, v jaké kondici tyto oblasti jsou a jak se všeobecně nastavený a aplikovaný systém projevuje v životech lidí na periferiích,“ vysvětluje Bělíček.

Jenže pak do toho všeho vstoupila koronavirová pandemie, která na pomalé bilancování a rozjímání nedala příliš prostoru. Neschopnost státu pořádně se postarat o své chudé, nemocné a ohrožené, se tím pádem ale zcela obnažila.

„Ukázalo se, že naše zdravotnictví vydává zcela nadstandardní výkony neúměrně tomu, jak je financováno. Dokáže sice zachraňovat enormní množství lidských životů, ale stojí na obětavosti a vykořisťování zdravotnického personálu,“ dodává Bělíček.

„Tyto problémy mělo české zdravotnictví i před koronavirem, ale během pandemie na ně bylo vidět jako nikdy dříve.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Autoři reportážní sbírky jsou novináři, publicisté a redaktoři internetového deníku A2larm.cz Apolena Rychlíková, Pavel Šplíchal, Saša Uhlová a už zmíněný Jan Bělíček. Jejich texty a příspěvky se pravidelně objevují také ve vysílání Českého rozhlasu, příloze Salon deníku Právo a kulturním čtrnáctideníku A2.

Všichni čtyři se ve svém psaní pohybují na pomezí kultury, politiky a společnosti, ale každý z nich zcela jiným způsobem. 

Publikaci Stát v rozkladu, která ve velké míře sdružuje texty publikované v rámci reportážního cyklu Rok nula na stránkách A2larm.cz ve druhé polovině roku 2020, vydalo brněnské nakladatelství Host.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Stát v rozkladu, napište nám až do tohoto pátku 17. prosince do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenoval první ministr práce a sociálních věcí samostatné České republiky?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme